Ειδήσεις

Νεκρές 8 καρέτα μέσα σε 5 μήνες

Πετονιές στο στόμα είχαν οι δύο αρσενικές καρέτα-καρέτα που ξεβράστηκαν προ ημερών στον Κερατόκαμπο της Βιάννου.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες έξι θαλάσσιες χελώνες που έχουν βρεθεί φέτος στις ακτές του νομού Ηρακλείου δεν έφεραν εμφανή σημάδια θανάτου...

Ο αριθμός των νεκρών καρέτα-καρέτα μέσα στο 2016 προκαλεί προβληματισμό. Μέσα στους 5 πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς έχουν "χαθεί" 8 άτομα, όσα δηλαδή είχαν χαθεί ολόκληρη τη χρονιά πέρυσι. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας για την Κρήτη, που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, όταν εντοπίστηκε η πρώτη φετινή φωλιά στην περιοχή του Άδελε Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με στοιχεία των λιμενικών Αρχών, φέτος παρουσιάζει έξαρση ο αριθμός των νεκρών καρέτα. Μετράμε ήδη 8 θύματα, όσα μετρούσαμε ολόκληρο το 2016, και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Οι χελώνες που βρέθηκαν στον Κερατόκαμπο είχαν στο στόμα τους πετονιές από παραγάδια, χωρίς ωστόσο να μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι λιμενικοί ότι αυτή ήταν και η αιτία θανάτου.

Όπως λένε, συνήθως οι θαλάσσιες χελώνες που ξεβράζονται «την έχουν "πατήσει" από πλαστικές σακούλες, οι οποίες μέσα στη θάλασσα μοιάζουν με μέδουσες. Οι μέδουσες αποτελούν αγαπημένο μεζέ για την καρέτα, που αν ξεγελαστεί, βρίσκει το θάνατο λόγω ασφυξίας»...

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο το καλοκαίρι, οπότε και οι περισσότεροι άνθρωποι στις παραλίες συνεπάγονται και περισσότερα σκουπίδια. Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" καλεί ντόπιους και επισκέπτες να είναι φέτος το καλοκαίρι προσεκτικοί και να μη ρισκάρουν το θάνατο μελών ενός προστατευόμενου είδους, αφήνοντας τα σκουπίδια τους οπουδήποτε αλλού, εκτός από κλειστούς κάδους απορριμμάτων.

Άδελε Ρεθύμνου - Εντοπισμός της πρώτης φωλιάς

Την ώρα που οι άτυχες χελώνες του Κερατόκαμπου οδηγούνταν για υγειονομική ταφή στη Βιάννου, κάποιες άλλες έθεταν θεμέλια ζωής. Στο Άδελε, μια θηλυκιά καρέτα εναπόθετε τ' αβγά της στην πρώτη φετινή φωλιά της Κρήτης.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο Σύλλογος "Αρχέλων" υπενθυμίζει σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται επί των παραλιών να μην ξεχάσουν από 'δω και πέρα και έως τον Οκτώβρη να εφαρμόζουν τα πολύ απλά προστατευτικά μέτρα των παραλιών ωοτοκίας:

- Μάζεμα επίπλων θαλάσσης για να παραμένει περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας από το σούρουπο κι έπειτα.

- Σβήσιμο φωτισμού στο πίσω μέρος της παραλίας και μείωση ηχορύπανσης για τη διευκόλυνση της χελώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- αποφυγή πλυσίματος των επίπλων θαλάσσης στις παραλίες και ισιώματος της άμμου για να μη χάνονται τα ίχνη προτού η εθελοντική ομάδα του συλλόγου τα καταγράψει.

- Μη χρήση οχημάτων πάνω στις παραλίες.

- Εφαρμογή χειρωνακτικών καθαρισμών.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια