Ειδήσεις

ΔΥΠΕ: Έληξε η πολιορκία - Στον Πολάκη η "καυτή" πατάτα

Αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα τους, εμφανίζονταν οι κάτοικοι και φορείς της Ιεράπετρας που βρίσκονταν από το πρωί της Τετάρτης εκεί, προχωρώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας .

Απείλησαν ακόμα και με το ενδεχόμενο η κινητοποίηση στη ΔΥΠΕ Κρήτης να μετατραπεί σε κατάληψη "διαρκείας" .

?

Από τη μία το μεσημέρι ,βρέθηκε σε εξέλιξη συζητήση για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας στη ΔΥΠΕ Κρήτης, αφού έφτασαν οι διαδηλωτές από την Ιεράπετρα. Η κ. Ελένη Μαυρομμάτη, διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, υποδέχτηκε τους Ιεραπετρίτες και άκουσε τα αιτήματά τους με προσοχή.

Στον Πολάκη η "καυτή" πατάτα

Όπως αποφασίστηκε μετά από πεντέμισι ώρες που διήρκησε η σύσκεψη οι Ιεραπετρίτες αποχώρησαν καθώς έλαβαν γραπτώς τη δέσμευση ότι θα υπάρξει προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα του νοσοκομείου .Μάλιστα στις 13 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι για το θέμα θα επισκεφθεί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ.Πολάκης.  

Θερμά επεισόδια

Νωρίτερα κατα τη διάρκεια της συζήτησης  τα αίματα "άναψαν" και υπήρξαν θερμά επεισόδια μεταξύ των παρευρισκόμενων και της κ. Μαυρομμάτη, αφού παρά τις αναγγελίες της για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, κάτοικοι και μέλη του νοσοκομείου έκαναν λόγο για υποσχέσεις και για έργο που έχουν ξαναδεί τα τελευταία 7 χρόνια.

??

??

Αποχώρησε για λίγο η Δυπεάρχης

Στη διάρκεια του διαλόγου η Δυπεάρχης επικαλούμενη προσωπικό πρόβλημα αποχώρησε από  τη συζήτηση για να επιστρέψει λίγο αργότερα και να συνεχιστεί.

Τα αιτήματα

Όλοι μαζί - φορείς, σύλλογοι, αιρετοί, πολίτες και αγρότες - διεκδίκησαν και έδωσαν για μία ακόμη φορά για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη του νοσοκομείου τους. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, ο οποίος επίσης μετέβη στο Ηράκλειο μαζί με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας.

??

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από νωρίς το πρωί έκλεισαν όλα τα μαγαζιά της πόλης καθώς και τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Η απάντηση της ΔΥΠΕ Κρήτης

Σε ότι αφορά στο ιατρικό προσωπικό:

  • Εντός των επόμενων επτά ημερών θα αναλάβει υπηρεσία ο επικουρικός ιατρός ειδικότητας Παθολογίας, κ. Γεωργακάκης Ιωάννης, για κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, μετά την έκδοση της υπ' αριθμ. πρωτ. 7148/1-6-2016 απόφασης της Διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.
  • Στο νοσοκομείο υπηρετεί ήδη ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Χειρουργικής, του οποίου η σύμβαση θα παραταθεί έως τον Μάρτιο 2017.
  • Επίσης με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας εγκρίθηκε η πρόσληψη τρίτου επικουρικού ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Αύριο 2-6-2016 θα διαβιβασθεί στο Υπουργείο Υγείας το αίτημα της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, προκειμένου να αποσταλεί η σχετική εγκριτική Υπουργική απόφαση, ώστε η 7η ΥΠΕ Κρήτης να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ιατρού, ο οποίος είναι ήδη εγγεγραμμένος στον σχετικό κατάλογο επικουρικών ιατρών που έχει καταρτιστεί στην υπηρεσία.       
  • Σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. πρωτ. Α2α/Γ.Π. οικ. 30256/22-4-2016 και Α2α/Γ.Π. οικ. 39771/1-6-2016 αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, εγκρίθηκε η προκήρυξη για πλήρωση τεσσάρων (4) θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. (μόνιμες θέσεις) και συγκεκριμένα των ειδικοτήτων ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ και ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. Στη συνέχεια πρέπει οι παραπάνω θέσεις να προκηρυχθούν από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, με προθεσμία 20 ημερών για υποβολή υποψηφιοτήτων. Ακολούθως, η 7η ΥΠΕ Κρήτης θα συγκροτήσει το Συμβούλιο προσλήψεων-κρίσεων για την κρίση των ανωτέρω θέσεων. Οι εισηγητές πρέπει σε 15 ημέρες από την παραλαβή των φακέλων των υποψηφίων και πάντως το αργότερο σε 1 μήνα από την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους. Προβλέπονται επίσης δέκα ημέρες για υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των υποψηφίων ιατρών, δέκα ημέρες για απάντηση επί των ενστάσεων, εκ μέρους των εισηγητών και δέκα ημέρες για να συνεδριάσει το Συμβούλιο. Στη συνέχεια τα πρακτικά αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού. Προβλεπόμενος συνολικός χρόνος τρεις έως τέσσερεις μήνες.
  • Επίσης μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ, απόφαση 60/συνεδρίαση 27-5-2016,  εγκρίθηκε η μετατροπή 1 θέσης Οδοντιατρικής και 1 θέσης Πνευμονολογίας σε δύο θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ (μόνιμες) ειδικότητας ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. Σε συνέχεια της Απόφασης, αναμένεται άμεσα η σχετική Υπουργική απόφαση και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό- παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό

  • ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ( ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  4Κ/2015 ΚΑΙ 5Κ/2015)

1 ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: εκκρεμεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών. Αμέσως  μετά εκδίδεται η πράξη διορισμού, αποστέλλεται στο Υπουργείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ (εκτιμώμενο διάστημα ολοκλήρωσης διαδικασίας : ένας μήνας)

 1 ΠΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ: ο επιτυχών δεν αποδέχτηκε τη θέση και έχει ζητηθεί από το ΑΣΕΠ η αντικατάστασή του.

1 ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: Υπογραφή απόφασης διορισμού και αποστολή στο Υπουργείο και ακολούθως έκδοση ΦΕΚ, με εκτιμώμενο διάστημα ολοκλήρωσης διαδικασίας : ένας μήνας.

1 ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: Έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα. Κατάθεση δικαιολογητικών και έλεγχος για την γνησιότητά του. (εκτιμώμενο διάστημα ολοκλήρωσης διαδικασίας : δύο  μήνες)

Όλες οι παραπάνω ενέργειες υλοποιούνται από το Νοσοκομείο.

Μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων του μονίμου προσωπικού η στελέχωση του ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας, στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα διαμορφωθεί ως εξής:

ΠΕ Νοσηλευτικής:

 Προβλεπόμενες θέσεις: 4 , Καλυμμένες : 3, Κενές  1.  

ΤΕ Νοσηλευτικής:

Προβλεπόμενες θέσεις: 35 , Καλυμμένες : 32 ( συν 3 που υπηρετούν με απόσπαση / μετακίνηση σε άλλους φορείς) , Κενές  0.  

ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Προβλεπόμενες θέσεις: 8 , Καλυμμένες : 4, Κενές  4

  • Με την αριθμ. 1ΕΓ/2016 προκήρυξη του ΑΣΕΠ δόθηκαν για πλήρωση από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ οι παρακάτω θέσεις

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

1 ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

1 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  η κάλυψη στις παραπάνω θέσεις θα έχει ως εξής:

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

Προβλεπόμενες 5, καλυμμένες 5 (ο ένας αποσπασμένος από το φορέα) , κενές 0

ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Προβλεπόμενη 1, καλυμμένη 1, κενές 0

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Προβλεπόμενες 8, καλυμμένες 7, κενές 1

  • Επιπλέον, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας με το υπ. αριθμ. 5427/22-4-2016 έγγραφό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η έγκριση προκήρυξης των παρακάτω θέσεων:

1 ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

1 ΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

1 ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

1 ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

1 ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  • ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ( ΝΕΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ)

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των αιτήσεων για την πρόσληψη του παρακάτω προσωπικού με σύμβαση 12 μηνών:

1 ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

1 ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

1 ΔΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

  • Επιπλέον, ήδη υπηρετεί το παρακάτω επικουρικό προσωπικό του οποίο η σύμβαση προβλέπεται να παραταθεί έως 30-3-2017:

1 ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ/ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

1 ΔΕ ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Όπως επεσήμανε η κα Μαυρομμάτη, για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης δεσμεύεται να ασκήσει πιέσεις στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την ταχύτερη υλοποίησή τους.

Όλα τα αιτήματα της σημερινής συνάντησης, αναφορικά με την λειτουργία, στελέχωση και διοικητική οργάνωση του ΓΝ -ΚΥ Ιεράπετρας μεταφέρθηκαν από την 7η ΥΠΕ Κρήτης αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης όπως ενημέρωσε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τα θέματα που αφορούν στο ΓΝ -ΚΥ Ιεράπετρας και ετέθησαν από τους φορείς και τους πολίτες, θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Διοίκησης της ΥΠΕ και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, τη Δευτέρα 13/6/2016 στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι πρωταρχικό μέλημα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι η προάσπιση της Υγείας των πολιτών της Κρήτης, καθώς και η ενίσχυση όλων των δημόσιων φορέων του νησιού.

Σ' αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιείται κάθε προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων θέσεων προς προκήρυξη και πλήρωση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 6 μ.μ. σε θετικό κλίμα συνεργασίας, όπως πάντα ισχυρίζεται η ΔΥΠΕ.

??

Οργή για το διορισμό

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ιεράπετρας και στο διορισμό του Μεραμπελιώτη Αρακαδάκη ως αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αντί του αγωνιστή, συνταξιούχου πλέον, χειρουργού ιατρού Αντρέα Μαμαντόπουλου, με το πλούσιο βιογραφικό, που μάχεται τόσα χρόνια για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σωστά αυτό το νοσοκομείο.

"Χθες (σ.σ. προχθές) ανακοινώθηκε ο νέος υποδιοικητής του νοσοκομείου μας. Λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί έκοψαν το δικό μας άνθρωπο, το μαχητή του νοσοκομείου μας και της κοινωνικής προσφοράς, τον κ. Αντρέα Μαμαντόπουλο. Στις 10 Ιουνίου τελειώνουν οι συμβάσεις των 5μηνων και θα έχουμε πολλά προβλήματα σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αδιαφορία του κυβερνητικού βουλευτή και της διευθύντριας της 7ης Υ.ΠΕ., οι οποίοι δεν παρέστησαν στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το νοσοκομείο μας, δείχνουν ότι θέλουν να οδηγήσουν το νοσοκομείο μας ειδικά, και τον τόπο μας γενικά, στο περιθώριο. Γνωρίζουμε όλοι μας λίγο-πολύ τους λόγους που υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα με την προκήρυξη για 58 ιατρούς στην Κρήτη, το νοσοκομείο μας πήρε μόνο μία θέση από τους 14 γιατρούς που θα διοριστούν στο νομό Λασιθίου. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθούν ξανά τα σχέδιά τους. Η δικαιολογία των περικοπών δε χωράει στις ανθρώπινες ζωές. Κάθε ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να παρέχει δωρεάν άρτια υγεία για τους πολίτες της. Η Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια κάνει μόνο αγώνες. Συνηθίσαμε να ζούμε μ' αυτούς. Είμαστε ακόμα ζωντανοί και διεκδικούμε για μας και τα παιδιά μας. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι σε κανένα σχεδιασμό που θα μας αφαιρεί αυτό που μας ανήκει. Αύριο με απόφαση δημάρχου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας θα παραμείνουν κλειστά. Καλούμε όλους τους γονείς να συμμετέχουν στον αγώνα, γιατί αναγκαζόμαστε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι στα χρόνια που ζούμε ακόμα και το αυτονόητο του δικαίου πλέον κατακτιέται με αγώνες", καταλήγει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ιεράπετρας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα και με όσα είχε προαναγγείλει και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης στο επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε η αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ώστε η Παθολογική Κλινική να αποκτήσει δύο ακόμα θέσεις μόνιμων παθολόγων, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με πληρότητα και ασφάλεια. Οι δύο θέσεις μόνιμων παθολόγων θα προκηρυχθούν άμεσα. Η τροποποίηση εγκρίθηκε σύμφωνα με την πρόταση του νοσοκομείου στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή (27/5).

«Εκτός από το κομβικό θέμα του Οργανισμού, για την άμεση κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής, έχει βρεθεί (μετά από επίμονες προσπάθειες της Υ.ΠΕ.) και πρόκειται άμεσα να αναλάβει υπηρεσία ένας επικουρικός παθολόγος.

Επίσης έχουν ήδη προκηρυχθεί:

* Μία θέση για μόνιμο βιοπαθολόγο.

* Τρεις επικουρικές θέσεις παραϊατρικού προσωπικού (χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, βοηθός μικροβιολόγου και ΤΕ νοσηλευτή).

* Δύο θέσεις μόνιμων ιατρών. Η προκήρυξη δημοσιοποιείται τις επόμενες μέρες και αφορά σε συμπληρωματικές θέσεις σε υγειονομικές μονάδες της χώρας.

* Μία θέση ειδικευόμενου χειρουργού.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα παραληφθεί και το καινούργιο ασθενοφόρο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που... διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια!», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης -Λευτέρης Κουμαντάκης - Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια