Ειδήσεις

Συμβόλαιο και όρκο τιμής θα δίνουν γονείς και μαθητές;

Λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας ακόμη σχολικής χρονιά, τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι ανοίγει μία ακόμη πρόταση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου που ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει να υπογράφουν γονείς και μαθητές, συμβόλαιο τιμής κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σύμφωνα με την 100ασέλιδη πρόταση :Θεσπίζεται ως "προαιρετικά? υποχρεωτικό" ένα  Συμβόλαιο Τιμής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κουλτούρα του καταναλωτικού ναρκισσισμού και η μετάλλαξη του σχολικού χώρου σε πασαρέλα ναρκισσισμού».

Σύμφωνα και με πληροφορίες απο  το alfavita.gr, κατα? την έναρξη του σχολικού? έτους , οι γονείς η? κηδεμόνες για παιδιά? Α' έως Γ' Δημοτικού? και, στη συνέχεια, τα ίδια  τα παιδιά? καλούνται να υπογράψουν ένα συμβόλαιο .Ο προτεινόμενος "όρκος τιμής" θα αναφέρει τα εξής:  «Δίνω το λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δε θα επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο, αλλά θα τον υπερασπίσω από επιθέσεις. Θα θεωρώ σωστή μόνο την άμιλλα για τη διάκριση στη μάθηση, στον αθλητισμό, την καλή συμπεριφορά και τα καλά έργα. Δε θα κάνω ποτέ στον άλλον ό,τι δε θέλω να κάνουν σε μένα. Και θα θεωρώ ντροπή κάθε παράβαση αυτής της υπόσχεσης που ελεύθερα δίνω σήμερα».

"Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται από πλευράς υπουργείου και έχει να κάνει με την έκθεση 100 σελίδων που υπέβαλλε η επιτροπή Διαλόγου. Ο κ. Φίλης πρέπει να δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς και τα οποία βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα",υπογραμμίζει φανερά προβληματισμένος ο κ. Μανόλης Μπελαδάκης, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Νίκος Καζαντζακη. "Ούτως ή άλλως υπάρχει κώδικας λειτουργίας σε όλα τα σχολεία , για τον οποίο αρχές του  έτους, ενημερώνονται και οι μαθητές και οι γονείς των μικρών παιδιών".

"Πρόκειται για μία φούσκα που βρήκε ο κ. Φίλης και όπου να 'ναι θα σκάσει. Δεν έχει ξαναγίνει σε άλλη χώρα του κόσμου να εφαρμόζονται τέτοια πράγματα και να βάζουν παιδιά και γονείς να ορκίζονται .Το παρακολουθούμε και του αποδίδουμε την ανάλογη αξία που μπορεί να δώσει κανείς σε τέτοιου είδους δηλώσεις," προσθέτει με οργή ο κ. Μπελαδάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των δασκάλων και των νηπιαγωγών Ηρακλείου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, κ. Γιώργος Μακράκης ."Πρόκειται για ένα άκρως αποπροσανατολιστικό μέτρο που σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και τα χιλιάδες κενά συγκεκριμένα με τα οποία θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά στα σχολεία."

"Ο όρκος τιμής στις σχολικές μονάδες είναι ένα δευτερεύον θέμα και ήδη υπάρχει εσωτερικός κανονισμός με ανάλογο περιεχόμενο σεβασμού των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας , ο οποίος και εφαρμόζεται στις σχολικές μονάδες. Δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό η συγκεκριμένη προταση ,αδίκως εμπλέκονται οι γονείς αλλά και τα παιδιά και μάλιστα τόσο μικρής ηλικίας σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία ,δεν υπάρχει κάποιος λόγος .Πρόκειται στην ουσία για ένα στοιχείο πυροτεχνήματος ,ενός βαρύγδουπου σεναρίου που δεν εξυπηρετεί στο παραμικρό."

Τόσο η συγκεκριμένη πρόταση, όσο και άλλες, που έχουν την ίδια στόχευση, πρόκειται να παρουσιαστούν στην τελική συνάντηση των Επιτροπών του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου, στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας. Μεταξύ των άλλων προτάσεων, υπάρχει και το μότο: «Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο»...

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη-Ελένη Σταυρουλάκη

Φωτογραφία αρχείου

Σχόλια