Ειδήσεις

Θέλουν να μας πάρουν τη φέτα

Μας "πουλάνε" στο χρέος, μας... παίρνουν και τη φέτα, το αγαπημένο συμπλήρωμα σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Αν και τα φώτα είναι δικαίως στραμμένα στην αναποτελεσματική θεραπεία που προσφέρουν οι δανειστές της χώρας μας για το χρέος, εντούτοις είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι εταίροι μας προετοιμάζουν την Ελλάδα για μια ακόμη "εθνική ήττα" στο μέτωπο της μάχης που δίνεται για την ελληνική φέτα, και ειδικότερα για την προστασία που προσφέρει το καθεστώς "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" στο διασημότερο ελληνικό τυρί στις διεθνείς αγορές.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να "πουλήσουν" οριστικά την ονομασία "φέτα" στη Νότια Αφρική και στον Καναδά, και η Ελλάδα, παρότι γνωρίζει τις επιδιώξεις των διεθνών ανταγωνιστών της εδώ και καιρό, φαίνεται ότι ξύπνησε και πάλι πολύ αργά.

Ήδη από πρόπερσι η εμπορική συμφωνία με τους Καναδούς για τη CETA επέτρεψε τη χρήση του ελληνικού όρου "φέτα" στις συσκευασίες των λευκών τυριών που παράγονται στον Καναδά, ενώ πλέον το βάρος μεταφέρεται στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), όπου, κατά τον τρόπο που προχωρά, πολύ δύσκολα η φέτα θα παραμείνει προστατευόμενη, όπως και πολλά άλλα ΠΟΠ προϊόντα χωρών-μελών της Ε.Ε.

Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, όμως, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Καναδά και της Νοτίου Αφρικής, τα ισχυρά λόμπι των Ιταλών, των Γάλλων, των Ισπανών και των Γερμανών, στην παρεμβατικότητα των οποίων ήλπιζε και η Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις της για τα ΠΟΠ και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, κέρδισαν τις μάχες για τα δικά τους ονομαστά προϊόντα, αλλά η Ελλάδα δε φαίνεται να κατάφερε πολλά για τη δική της "φέτα", καθώς στις διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες για τα προϊόντα που θα προστατεύονται έμεινε απ' έξω.

Γ.Σ.

Σχόλια