Ειδήσεις

Μετά από 42 χρόνια ένα ακόμα βήμα για το φράγμα Αμιρών

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πολυπόθητου φράγματος Αμιρών-Αγίου Βασιλείου Ηρακλείου, προχώρησαν σήμερα στην Περιφέρεια με την επικαιροποίηση της μελέτης για την κατασκευή του. Ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, όμως, δυστυχώς, δεν ήταν στις προτεραιότητες του υπουργείου.

Το θέμα θεωρείται "αγκάθι", αφού είναι αναγκαίο το φράγμα εδώ και χρόνια για την ύδρευση στην περιοχή, καθώς ο δήμος αναγκάζεται επί δεκαετίες να λειτουργεί δεκάδες γεωτρήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης-άρδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ενέργειες του συγκεκριμένου αναπτυξιακού έργου του Δήμου Βιάννου, καθώς και οι μελέτες ξεκίνησαν πριν από 42 χρόνια, ενώ εξαγγέλθηκε διαχρονικά από τρεις πρωθυπουργούς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει ενταχθεί σε οποιοδήποτε χρηματοδοτοκό πρόγραμμα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση για την επικαιροποίηση της μελέτης του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου για τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής που θα αρδεύσει μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις και θα υδρεύσει.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 261.181 ευρώ και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έγινε στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, του Ευτύχη Βαρδουλάκη εκπροσώπου του αναδόχου μελετητή, και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Παπαδάκη, Καίτης Ιερωνυμάκη, Γιώργου Κανδεράκη και Σγουρώς Μαργέτα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την σημερινή υπογραφή ανάθεσης για την επικαιροποίηση της μελέτης για το σημαντικό αυτό έργο ανέφερε: «Μία σημαντική σύμβαση για την επικαιροποίηση της μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων και το κτηματολόγιο για το φράγμα Αμιρών-Αγ. Βασιλείου προϋπολογισμού 216.000 που μέσα σε 9 μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε μετά στη νέα προγραμματική περίοδο. Ένα σημαντικό έργο που το θέλει όλη η περιοχή της Βιάννου, για την "άνθιση" της περιοχής».

»Επιβάλλεται να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην ενδοχώρα της Κρήτης, και εμείς από την πλευρά μας, βρήκαμε τους πόρους και δημοπρατήσαμε αυτή τη μελέτη, γιατί έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια. Όμως για διάφορους λόγους δεν ήταν στις προτεραιότητες του υπουργείου. Εμείς δεν μπορέσαμε να περιμένουμε το υπουργείο να προκηρύξει αυτή την μελέτη και αναλάβαμε με πόρους δικούς μας να τη χρηματοδοτήσουμε ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο».

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης εκφράζοντας την ικανοποίηση του δήλωσε:

«Η υπογραφή της μελέτης που έγινε σήμερα που αφορά την επικαιροποίηση του φράγματος Αμιρών-Αγ. Βασιλείου από τον περιφερειάρχη Κρήτης, θα έλεγα είναι η αρχή για μια σημαντική παρέμβαση που θα γίνει στο δήμο Βιάννου, και αφορά την κατασκευή του φράγματος Αμιρών-Αγ. Βασιλείου.

Ένα φράγμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον πρωτογενή τομέα, θα αρδεύσει εκτάσεις από τα βόρεια του Δήμου, μέχρι την παραλιακή ζώνη και θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική για το δήμο μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος ως φορέας, ως Περιφέρεια Κρήτης, χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη μελέτη περίπου με 220.000 ευρώ που η ωρίμανση της ουσιαστικά σημαίνει την αρχή για να μπορεί να ενταχθεί το έργο.

Γνωρίζετε, ότι, το σημαντικότερο απ' όλα που απαιτείτε για τη χρηματοδότηση, είναι να υπάρχει μελέτη και μάλιστα, ώριμη μελέτη. Με το σημερινό λοιπόν γεγονός, ξεκινάμε την ωρίμανση της μελέτης και θέλω να πιστεύω, πως με τη νέα προγραμματική περίοδο, το έργο αυτό θα έχει την ωριμότητα, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο της αγροτικής ανάπτυξης του 2015-2020».

Αντικείμενο της μελέτης

- Η σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης για την ανανέωση και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων.

- Κτηματολογική αποτύπωση (διαγράμματα-πίνακες) για τις νέες περιοχές δανειοθαλάμων που προσδιορίστηκαν με την ανασύνταξη και επικαιροποίηση της Τεχνικής Μελέτης του έργου.

- Κτηματολογικό έλεγχο, διόρθωση και συμπλήρωση κτηματολογικών διαγραμμάτων και κτηματολογικών πινάκων για τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές (λεκάνη κατάκλισης , δανειοθάλαμοι κλπ).και για τον δρόμο πρόσβασης στο φράγμα από τον ασφαλτοστρωμένο επαρχιακό δρόμο.

- Σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του Φράγματος Αμιρών-Αγίου Βασιλείου Ν. Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής (έτους 2005) 12.495.000,00 ευρώ.

Η μέγιστη δυνατή αρδεύσιμη  έκταση υπολογίζεται σε 1.600 στρέμματα (καθαρή έκταση) και η κάλυψη σε ύδρευση υπολογίζεται σε 3.040 κατοίκους. Λόγω της άρδευσης των καλλιεργειών θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή, αλλά συγχρόνως θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή.

Σχόλια