Ειδήσεις

Νοτιάς και αφρικανική σκόνη στην Κρήτη!

Μετέωρη στις διαθέσεις των νοτίων ανέμων και της σκόνης από την Αφρική, είναι για τις επόμενες ημέρες η ατμόσφαιρα στην Κρήτη, με την Περιφέρεια να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου προς το Σάββατο, ενώ η ταχύτητα των ανέμων θα πλησιάσει σε πολλές περιπτώσεις τα 7 Μποφόρ.

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια για τα αιωρούμενα σωματίδια

Ξεπερνάει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής (50μg/m3) η συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από την Κρήτη και γι' αυτό το λόγο η Περιφέρεια εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τους πολίτες.

Αναλυτικά αναφέρεται

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3. To φαινόμενο ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 12/5/2016, θα είναι πιο έντονο από αύριο Παρασκευή 13/5/2016 και θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 15/5/2016 με βάση τη παρούσα πρόγνωση.  Θα επηρεαστεί ολόκληρη  η  Περιφέρεια Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια