Ειδήσεις

Πλοίο για τη μεταφορά των προϊόντων τους ζητούν οι αγρότες

Η τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων που ξεκίνησε η ΠΝΟ την Παρασκευή στις 6 το πρωί, για να λήξει εκτός απροόπτου στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, δίνει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης, οι οποίοι περνούν τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων 20 χρόνων με 8 στους 10 να καταγράφουν ζημιές λόγω πώλησης των προϊόντων τους σε τιμές κάτω του κόστους.

Με δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και τα κηπευτικά να σαπίζουν στα θερμοκήπια, στις αποθήκες, στα δημοπρατήρια και στα συσκευαστήρια, η να οδηγούνται στις χωματερές και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, εκτιμάται ότι, οι άμεσες ζημιές που θα προσθέσουν στο παθητικό τους οι παραγωγοί της Κρήτης, θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν είναι μόνο αυτή η ζημιά που θα υποστεί η παραγωγική μηχανή της αγροτικής Κρήτης. Υπάρχουν καλές συμφωνίες που έχουν κλειστεί από τους εξαγωγείς και τους εμπόρους με τις αλυσίδες τροφίμων. Αν δεν καταφέρουν να παραδώσουν τα προϊόντα που έχουν συμφωνήσει, θα πληρώσουν ποινικές ρήτρες και θα χάσουν τις αγορές που έχουν κερδίσει με μεγάλο αγώνα. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου και έχουμε καλά μηνύματα για την αγορά της πιπεριάς, που δείχνει ότι μπορεί για 1,5 μήνα ακόμη, να δώσει ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. Σε αυτό το προϊόν ελπίζαμε, γιατί στα υπόλοιπα η σαιζόν δεν πήγε καλά. Όμως αυτή η απεργία της ΠΝΟ μας ψαλιδίζει κάθε ελπίδα και δίνει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς . Αυτές τις 4 μέρες θα έπρεπε από τη νότια Κρήτη να φορτωθούν περισσότερες από 200 νταλίκες νωπών ευπαθών αγροτικών προϊόντων, να ταξιδέψουν με τα καράβια για να φτάσουν το συντομότερο στις αγορές», μας είπε ο κ. Νεκτάριος Λιανάκης από το Δημοπρατήριο "Αγροδίκτυο".

«Είμαι από 8 χρονών στην αγροτιά. Αυτό που συμβαίνει φέτος με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Περάσαμε μια άσχημη χρονιά με πολύ χαμηλές τιμές, ήρθαν μετά οι καταστροφές από τους ανεμοστρόβιλους και την πυρκαγιά και τώρα ολοκληρώνεται η καταστροφική χρονιά με την απεργία των ναυτεργατών, που αφήνει τόσες χιλιάδες τόνους κηπευτικών να σαπίσουν. Στο δημοπρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας έχουνε μείνει απούλητες μόνο την πρώτη μέρα της απεργίας 6.000 κλούβες ευπαθών κηπευτικών. Μας έβαλαν σε ομηρία, μας αιφνιδίασαν και δεν άφησαν τα ευπαθή κηπευτικά της περιοχής μας, να συσκευαστούν, να φορτωθούν στα καράβια και να φτάσουν στις αγορές χωρίς καθυστέρηση, για να μην δεχτεί ο αγροτικός κόσμος τη χαριστική βολή», μας είπε μπροστά στην ξεχειλισμένη από αδιάθετα ευπαθή κηπευτικά αποθήκη του Α.Σ.Ι. η κ. Φρόσω Βεργάκη.

Στα τηλέφωνα βρίσκονται όλη τη μέρα οι παραγωγοί της Ιεράπετρας ρωτώντας για την εξέλιξη της απεργίας της ΠΝΟ καθώς ακούνε ότι γίνονται προσπάθειες να πειστούν να επιτρέψουν να φύγουν κάποια πλοία από το Ηράκλειο για τον Πειραιά.

«Είμαστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Έχομε περάσει τη χειρότερη σαιζόν της ζωής μας, παλεύουμε κάθε μέρα για να περιορίσουμε τις ζημιές μας, και έρχονται κάποιοι εξωγενείς παράγοντες με το έτσι θέλω, να μας σπρώξουν πιο βαθιά στα χρέη. Μας έχουν τελειώσει. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να βρούμε χρήματα το Φθινόπωρο για να ξανακαλλιεργήσουμε», μας είπε φανερά στενοχωρημένος ο παραγωγός κ. Μανόλης Καρτσάκης.

«Η οικονομική αιμορραγία που δημιουργεί στους παραγωγούς κηπευτικών της Νότιας Κρήτης η τετραήμερη απεργία των ναυτεργατών ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Τέσσερις χιλιάδες τόνοι πιστοποιημένων κηπευτικών από τη θερμοκηπιακή νότια Κρήτη, θα μείνουν απούλητα και θα σαπίσουν στα χωράφια, στις αποθήκες, στα δημοπρατήρια και στα συσκευαστήρια. Η ζημιά μας ξεπερνά κάθε προηγούμενο, γιατί βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου και δεν υπάρχει χρόνος να ανακάμψουμε και να ξαναμπούμε στις χαμένες αγορές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

"Να εφαρμοστεί ο νόμος", ζητά η Τ.Ο. της Ν.Δ.

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο και εξέδωσε ψήφισμα-πρόταση, για να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών της περιοχής που παραμένουν όμηροι των ναυτεργατών, με τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας.

«Σήμερα προβαίνουμε στην έκδοση ψηφίσματος για την τετραήμερη απεργία της ΠΝΟ και κατ' επέκταση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες της Ιεράπετρας και της υπόλοιπης Κρήτης.


Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή του ν.4256/2014 που αφορά τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Δε γίνεται οι αγρότες της Ιεράπετρας που είναι ο πρωτεύων στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας να πληγεί για άλλη μία φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εφαρμόζει τους σχετικούς νόμους. Ας μη ξεχνάμε επίσης τη μεγάλη καταστροφή που προξένησε η τελευταία πυρκαγιά στον αγροτικό μας κόσμο, όπου και ζητήθηκε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Είμαστε στο πλευρό κάθε δίκαιου αγώνα και ενάντια στα νέα εξοντωτικά ασφαλιστικά - φορολογικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η τωρινή κυβέρνηση στη πλάτη του ελληνικού λαού.


Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου, την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων ασφαλιστικού - φορολογικού περιεχομένου που η τωρινή κυβέρνηση ετοιμάζει για εφαρμογή στον ήδη εξαθλιωμένο ελληνικό λαό», αναφέρεται στο ψήφισμα της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια