Ειδήσεις

Η "βόμβα" των σκουπιδιών και τα αδέσποτα στην ΠΕΔ

Επί τάπητος τέθηκαν σήμερα οι μεγάλες ανατροπές στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης, ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τους αιρετούς. Η συζήτηση σήμερα πραγματοποιήθηκε σε ένα κομβικό σημείο, αφού την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία της διαβούλευσης μεταξύ των δημάρχων.

Η προθεσμία έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθεί το νέο σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και που αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης για τα απορρίμματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ωστόσο εκτός από το θέμα των απορριμμάτων στη συνέλευση της ΠΕΔ τέθηκε και το θέμα των αδέσποτων, στο οποίο δόθηκε και προτεραιότητα, αν και ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς είναι μια υπόθεση που απασχολεί έντονα τους Δήμους το τελευταίο διάστημα.

Η επίσημη οδηγία σε κεντρικό επίπεδο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων αφού ζητήθηκε επί της ουσίας από τους δήμους να αναλάβουν τη διαχείριση των αδέσποτων, χωρίς ωστόσο να έχουν εγκριθεί ανάλογα κονδύλια.

Μάλιστα, η ΠΕΔ αναμένεται να κινηθεί νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί της διαχείρισης αδέσποτων.

Εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων

Βόμβα στον Περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το neakriti.gr, βάζει η δημοσίευση σχεδίου νόμου για τη «σύσταση και οργάνωση προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας» από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τον οποίο τροποποιείται ο νόμος 4071/2012, καταργώντας ουσιαστικά τους Περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ.

Με τα νέα δεδομένα, θα δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης αποβλήτων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, με την Κρήτη να έχει τη δυνατότητα σύστασης έως 3 νομικών προσώπων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ), εξελίξεις βάζουν "φωτιά" στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης καθώς ανατρέπονται τα δεδομένα καθώς αλλάζουν πλέον οι διαχειριστικές ενότητες που προέβλεπε ο Περιφερειακός σχεδιασμός.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια