Ειδήσεις

Σε ερασιτέχνες οι άδειες των ξεναγών

Θα μπορούσε ένας Πακιστανός που καθαρίζει τζάμια στα φανάρια να κάνει ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους;

Θα μπορούσε μια μπαργούμαν που επίσης γνωρίζει μια σπάνια γλώσσα, να κάνει ξενάγηση στις αρχαιότητες της Κνωσού;

Η απάντηση είναι θετική και με τη «βούλα» του υπουργείου Τουρισμού  το οποίο δίνει προσωρινές ή μόνιμες άδειες ξεναγών σε πολίτες που απλά μιλούν μια σπάνια ξένη γλώσσα, όπως Αραβική, Κινεζική, Πολωνική, Σουηδική, Φιλανδική, Τσέχικα κ.α.

Και όμως αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια πραγματικότητα, για την οποία διπλωματούχοι Έλληνες ξεναγοί έχουν ανοίξει πόλεμο με επιτήδειους οι οποίοι εξασφαλίζουν προσωρινή ή μόνιμη άδεια ξεναγού με μοναδικό προσόν ότι μιλούν σπάνιες ξένες γλώσσες, κάτι που τους ανάβει το «πράσινο» φως να κάνουν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλη Αλεφαντινό, ήδη από το αρμόδιο υπουργείο  έχουν δοθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, 16 μόνιμες ή προσωρινές άδειες σε κάποιους που απλά μιλάνε την σπάνια γλώσσα και που μαθαίνουν από το internet την Ελληνική ιστορία προτού ξεκινήσουν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους.

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από διπλωματούχους ξεναγούς οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε προσφυγές κατά της έκδοσης των σχετικών αδειών, καθώς πρόκειται για μια κίνηση η οποία  όπως λένε υποκλέπτει από τη μια το επάγγελμα τους και από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης της ιστορίας και του Πολιτισμού μας από πολίτες που απλά «βαφτίζονται» ξεναγοί , χωρίς να έχουν ιδέα από ιστορία και όχι μόνο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διπλωματούχοι Έλληνες ξεναγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν στις σπάνιες ξένες γλώσσες, όπως συμβαίνει στις άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες.

«Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας Ξεναγός γνωρίζει Αραβικά, το κράτος δεν του δίνει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις και να λάβει τη πιστοποίηση», επεσήμανε ο κ. Αλεφαντινός.

Το αίτημα της ενεργοποίησης των σχετικών εξετάσεων κατέθεσε πέρυσι στην κ. Έλενα Κουντουρά ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλης Αλεφαντινός, ο οποίος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μέχρι σήμερα πάντως, το σχετικό αίτημα παραμένει στα χαρτιά και επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με φόντο τόσο τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τη χορήγηση αδειών σε πολίτες που απλά μιλούν μια σπάνια ξένη γλώσσα όσο και το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει και από Κινέζους οι οποίοι επίσης ενδιαφέρονται για να κάνουν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεφαντινός, το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2012 με συνέπεια το πρόβλημα να είναι εντονότερο σήμερα και λόγω των νέων αναδυόμενων  τουριστικών αγορών από Αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να δώσει λύση με μια απλή υπουργική απόφαση ότι ενεργοποιούνται οι εξετάσεις.  Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία δεν στοιχίζει τίποτα στο κράτος διότι οι υποψήφιοι πληρώνουν τα εξέταστρα τους για τη σπάνια ξένη γλώσσα που επιθυμούν.

«Το αρμόδιο υπουργείο ειδοποιεί την αντίστοιχη Πρεσβεία προκειμένου να οριστεί τριμελής επιτροπή εξετάσεων.  Στις εξετάσεις δίνεται έμφαση στα προφορικά ενώ τα αποτελέσματα διαβιβάζονται από τις πρεσβείες στο υπουργείο το οποίο πιστοποιεί ή όχι την άδεια της ξένης σπάνιας γλώσσας», επισήμανε ο κ. Αλεφαντινός.

Ερωτηθείς για το τι επάγγελμα κάνουν οι «επιτήδειοι», όπως τους αποκαλεί ο κλάδος, ο κ. Αλεφαντινός απάντησε ότι μπορεί να είναι από νηπιαγωγοί, γιατροί, νοσοκόμοι, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, οικιακοί βοηθοί μέχρι εργαζόμενοι σε μπαρ και καφετέριες!!!

Σχόλια