Ειδήσεις

Μήνυμα ενότητας και ανανέωσης στο 10ο συνέδριο της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφιση του νέου καταστατικού του κόμματος. Με καθολική αποδοχή του προσχεδίου με τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ψηφίστηκε το τελικό κείμενο του νέου καταστατικού της Ν.Δ.

Αλλαγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν στο άρθρο 9 που αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγή έγινε και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της ΠΕ εφόσον είναι βουλευτής. Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΚΟ και αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της ΚΟ.

Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν.

Για τη συγκρότηση της ΠΕ αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Δεύτερη ημέρα του συνεδρίου

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της Ν.Δ. συνεχίστηκε με τις ομιλίες εκπροσώπων όλων των κομμάτων και συγκεκριμένα των κυρίων Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ), Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ), Θεοδωράκη (Ποτάμι), εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γεωργιάδη (Ένωση Κεντρώων), Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜ.ΑΡ) Ήσυχου (Λαϊκή Ενότητα).

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα στελέχη του κόμματος την ομιλία του πρώην προέδρου της Ν.Δ Γιάννη Πλακιωτάκη που πραγματοποιήθηκε μετα τις 12.00 του Σαββάτου.

Μαζική ήταν από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή στελεχών του κόμματος από την Κρήτη στο Athens Metropolitan Expo.

Στη γραμματεία διεθνών σχέσεων συμμετείχε ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΩ

Οι υποψήφοι

Τη δική τους μάχη δίνουν οι υποψήφιοι για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Μάξιμος Σενετάκης και Δημήτρης Φραγκάκης είναι δύο υποψηφιότητες που έχουν "κλειδώσει " από την Κρήτη.

Η κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ από αυτή θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος τη Μεγάλη Τετάρτη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η μοναδική υποψηφιότητα είναι του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο αν. γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης βρισκόταν από νωρίς στον εκθεσιακό χώρο.

?

Οι διάδρομοι έξω από την ολομέλεια γέμισαν από νωρίς με τα πηγαδάκια να έχουν πάρει "φωτιά".

?

Έντονο είναι το κρητικό στοιχείο με πολλά τοπικά στελέχη να δίνουν το "παρών".

?

Στο συνέδριο και ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης

Στις εργασίες του δέκατου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που διεξάγεται στην Αθήνα συμμετέχει ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης με την ιδιότητα του συνέδρου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης πραγματοποιεί σειρά διαδοχικών επαφών με στελέχη και μέλη της παράταξης, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων με φόντο την δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα.

Στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση

''Η έναρξη των εργασιών του δέκατου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει τα μέλη και τους φίλους της παράταξης πιο ενωμένους απο ποτέ, συνοδοιπόροι στην μεγάλη προσπάθεια ανατροπής της αδιέξοδης πολιτικής που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο της αλλαγής μέσα από μεταρρυθμίσεις με σαφή και ξεκάθαρο ευρωπαϊκο προσανατολισμό. Είναι ώρα να μπει φρένο στη δημαγωγία μίας καταστροφικής κυβέρνησης που έχει βυθίσει την χώρα στην ύφεση και οδηγεί την μικρομεσαία τάξη σε αφανισμό''.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΝΔ εδώ:

Παράλληλα με τη βασική αίθουσα του συνεδρίου υπάρχουν και οι αίθουσες όπου έχουν τεθεί διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Μητσοτάκης: "Ξεκινάει μια νέα εποχή για τη χώρα"

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν παραλείψε να σχολιάσει σε πηγαδάκια ότι θέλει σύντομα να κατέβει στην Κρήτη και σίγουρα μετά το Πάσχα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη σκιά των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Γαλάζια στελέχη δήλωσαν απόλυτα ικανοποιήμενα από τη διοργάνωση του 10ου Συνεδρίου, το οποίο θέλουν να αποτελέσει σταθμό για τη νέα σελίδα της ΝΔ μετά την εκλογή και του νέου προέδρου.

"Κλείνει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με τα θετικά και τα αρνητικά της. βασισμένη στην ευθύνη της αλήθειας. Στέκομαι μπροστά σας ως ο 8ος εκλεγμένος πρόεδρος της μεγάλης μας παράταξης", δήλωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Βεβαίως κάναμε και λάθη, αλλά είμαστε περήφανοι για τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής μας. Μόνο η ΝΔ έχει βάσεις και αρχές γι' αυτό άντεξε. Το εσωτερικό ρολόι της κοινωνίας συγχροτίζεται με τις αξίες που παραδοσιακά υπηρετεί η ΝΔ. Θέλουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στην ιστορία της Ελλάδος και δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από αυτό", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα έκανε αναφορά σε όλους τους πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς της ΝΔ, που βρίσκονται στο Συνέδριο, τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και βεβαίως στον Αντώνη Σαμαρά.

Αμέσως μετά είπε "ορισμένοι αναρωτιόταν αν θα μπορούσα να εκλεγώ αρχηγός κόμματος χωρίς να με στηρίζει κομματικός μηχανισμός. Μα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εξελέγην. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη νέα ΝΔ. Είμαστε ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και μετά να αλλάξει την πατρίδα".

Σχόλια