Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Ο Πόε, ο Λειβαδίτης και το ποδήλατο

Πόε: Ο πρωτοπόρος λογοτέχνης

Ήταν 20 Απριλίου του 1841 όταν κυκλοφόρησε το θρυλικό βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε "Οι φόνοι της οδού Μοργκ", το οποίο θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Πόε ήταν πρωτοπόρος ποιητής και πεζογράφος και θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. Το έργο του είχε τεράστια επίδραση στους κατοπινούς συγγραφείς, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για τη γέννηση και εξέλιξη λογοτεχνικών ειδών, όπως οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας και η αστυνομική λογοτεχνία. Ο Πόε πέθανε σε ηλικία μόλις 40 χρονών στη Βαλτιμόρη, ωστόσο μέχρι σήμερα ο θάνατός του καλύπτεται από μυστήριο, καθώς ουδέποτε υπήρξε κάποιο επίσημο πιστοποιητικό θανάτου του.

Η γέννηση του μεγάλου ποιητή

«(...) Προσβολές που κάναμε τάχα πως δεν τις καταλάβαμε,/ μεγάλες αποφάσεις τη νύχτα, που τις έθαψε σε λίγο ο ύπνος,/ ένας τυφλός εγωισμός όταν χρειαζόταν λίγη κατανόηση ή/ μια ηλίθια συχώρεση όταν έπρεπε να τους πιάσεις από το λαιμό (...)».

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Απριλίου του 1922 όταν γεννιέται στην Αθήνα ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ο Λειβαδίτης σπούδασε στη Νομική Αθηνών, ωστόσο από νεαρή ηλικία αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα, καθώς εντάχθηκε στην κομμουνιστική αριστερά. Από το 1947 έως το 1951 βρέθηκε εξόριστος στο Μούδρο, τη Μακρόνησο και τον Αϊ Στράτη. Ο Λειβαδίτης άφησε την τελευταία του πνοή τον Οκτώβριο του 1988 από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, σε ηλικία 66 ετών.

Παπανδρέου Ι: «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα!»

«Τσοβόλα, δώσ' τα όλα!». Ούτε ο ίδιος ο εμπνευστής της περίφημης πλέον ρήσης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ατάκα που εκστόμιζε θα μείνει στην ιστορία... Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Απριλίου του 1989, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, κάλεσε τον Δημήτρη Τσοβόλα να... τα δώσει όλα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ως δημαγωγό και ψηφοθήρα, ενώ οι υποστηρικτές του ισχυρίστηκαν ότι ο Παπανδρέου απλά έδωσε το έναυσμα για επιστροφή του κόμματός του σε περισσότερο φιλολαϊκές πολιτικές.

Παπανδρέου ΙΙ: Το ατύχημα με το ποδήλατο

Η μοίρα τα έφερε ώστε την ίδια ημερομηνία, ακριβώς 19 χρόνια αργότερα, ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου, να μείνει κι αυτός στην ιστορία για... τελείως διαφορετικό λόγο. Ήταν 20 Απριλίου του 2008 όταν ο - τότε - επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακομιζόταν στο ΚΑΤ, έπειτα από ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να υποστεί κάταγμα σε θωρακικό σπόνδυλο. Φήμες που κυκλοφόρησαν ευρέως εκείνη την περίοδο και ήθελαν τον Παπανδρέου να τραυματίζεται επειδή προσπάθησε να επιδιορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του εν κινήσει δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ...

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια