Ειδήσεις

Ειδομένη: Σοβαρός τραυματισμός πρόσφυγα

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς μεταφέρθηκε τραυματισμένος σοβαρά ένας πρόσφυγας το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από ένταση που σημειώθηκε στον Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες στην περιοχή παραμένουν σε αναβρασμό, ενώ υπήρξε και ένταση με την αστυνομία. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πρόσφυγας, ο οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία, και έπεσε ξαφνικά μπροστά από περιπολικό που βρισκόταν εν κινήσει.

Επικράτησε ένταση και οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες στο όχημα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Κλειστή και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή παρά την αστυνομική επιχείρηση

Μία μόλις ώρα κατάφερε να μείνει ανοικτή η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, καθώς λίγο μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση που επέτρεψε την εκκένωση του χώρου των γραμμών από τις προσφυγικές σκηνές μετά από 30 ημέρες, οι πρόσφυγες έστησαν και πάλι σκηνές επάνω της.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί, ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να απομακρύνουν τις σκηνές που είχαν στήσει πάνω στις γραμμές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων. Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ άνοιξε μετά από 30 μέρες υπό κατάληψη

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ένταση και δημιουργία επεισοδίων, ωστόσο λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή διεκόπη και πάλι καθώς οι πρόσφυγες έστησαν και πάλι σκηνές κλείνοντας εκ νέου τη γραμμή, πριν καν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επαναλειτουργία της.

Η τελευταία καταγραφή δείχνει ότι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ανέρχονται σε περισσότερους από 10.000 την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για σοβαρές ασθένειες στον καταυλισμό, με τους ανθρώπους του οργανισμού να διανέμουν από χθες ενημερωτικά φυλλάδια.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρισης του λιμανιού με περίπου 500 πρόσφυγες να μεταφέρονται από το πρωί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Χθες, δύο με τρεις μετανάστες άγνωστης μέχρι στιγμής εθνικότητας συνεπλάκησαν στον χώρο του λιμανιού καθώς ένας από αυτούς κατηγόρησε έναν άλλο πως του πήρε το κινητό του τηλέφωνο. Αποτέλεσμα ήταν ένας εξ αυτών να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο της Βούλας. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 3.700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία και το λιμενικό πραγματοποιούν ελέγχους στις εισόδους του λιμανιού καθώς αρκετοί άνθρωποι από το κέντρο υποδοχής του Ελληνικού φτάνουν εκεί και επιχειρούν να μπουν ξανά στο λιμάνι με σκοπό να μεταφερθούν στο νέο κέντρο που ετοιμάζεται στον Σκαραμαγκά.

Συγκλονιστικά είναι εξάλλου τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, από τους 66.400 αιτούντες-άσυλο για τους οποίους υπήρχε δέσμευση να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια