default-image

Απροστάτευτα τα διαμάντια της φύσης στην Κρήτη

Κρήτη
Απροστάτευτα τα διαμάντια της φύσης στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών υπάρχουν στη χώρα μας καλύπτοντας μόνο το 30% των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, που αποτελούν τα διαμάντια της φύσης και του περιβάλλοντος.

Ενώ σε επίπεδο Κρήτης, μόλις ένας είναι ο φορέας διαχείρισης και συγκεκριμένα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, όταν στην Κρήτη έχουν ενταχθεί 53 περιοχές στο δίκτυο NATURA 2000, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Προμπονάς στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Ηράκλειο.

Ο κ. Προμπονάς αναφέρθηκε παράλληλα στη πολύπλοκη διαδικασία διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπου δεν υπάρχουν φορείς διαχείρισης καθώς και στον ορατό κίνδυνο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση περιοχών δικτύου NATURA, ειδικοί αναφέρθηκαν στις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, στη μη αποτελεσματική εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και σε τουριστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη προστασία προστατευόμενων περιοχών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News