Ειδήσεις

Ο εφιάλτης της σκόνης "χτυπάει" και πάλι την Κρήτη

Επιστρέφει ξανά ο εφιάλτης με την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη. Το φαινόμενο που είχε εμφανιστεί και τις προηγούμενες ημέρες θα είναι έντονο σε ολόκληρο το νησί και θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, αφού θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 17 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μεταξύ άλλων, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και τους καρδιοπαθείς, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας και όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και να ανέλθει άνω των 100 μg/m3. 

Ειδικότερα, η Διεύθυνση δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. To φαινόμενο θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 17 Απριλίου και θα επηρεαστεί ολόκληρη η  Περιφέρεια Κρήτης. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση  των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και να ανέλθει άνω των 100 μg/m3. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

Σχόλια