default-image

Μήνυμα ενότητας μέσα από τη σύγκλιση της Συνόδου

Κρήτη
Μήνυμα ενότητας μέσα από τη σύγκλιση της Συνόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα της ενότητας σε όλο τον κόσμο και ότι η Ορθοδοξία μιλά με μια φωνή, θα σταλεί μέσα από τη σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη.

Αυτό δήλωσε στο neakriti.gr, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο οποίος ενημέρωσε τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής για το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός που θα λάβει χώρα στο νησί.

Το κόστος

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από το κόστος της Πανορθόδοξης Συνόδου λέγοντας ότι αυτό θα κυμανθεί όχι σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, κόστος που καλύπτεται από τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών.

Και η προσφυγική κρίση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Μεγάλη και Αγία Σύνοδο, με τον μητροπολίτη Γαλλίας να δηλώνει ότι το ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με την Τρομοκρατία, λόγω της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί στον κόσμο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_w0cbbt43/

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Ιουνίου στην Κρήτη, παρουσία των προκαθήμενων της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ' όλο τον κόσμο, μετά από 962 χρόνια και την επί 25 χρόνια προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην Αθήνα χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του περιφερειάρχη με θέμα τη Σύνοδο, ενώ στην Κρήτη από σήμερα έχει επαφές ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, που είναι και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πάντως, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με ανακοίνωσή της έδωσε απαντήσεις σε σχέση με το κόστος της Συνόδου, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα δαπανηθούν ποσά που κάποια δημοσιεύματα υπολόγιζαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην Κρήτη, μετά από 962 χρόνια θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με την παρουσία των προκαθημένων της.

Το σπουδαίο αυτό γεγονός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, έχει ήδη ενεργοποιήσει τις Αρχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου η Σύνοδος, για την οποία εργάζεται εδώ και 25 χρόνια το Φανάρι και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να ανταποκρίνεται στην ιστορική και πολιτική της σημασία ως προς το ενιαίο όλης της Ορθοδόξου Κοινότητας, σε μια περίοδο που ο διάλογος με την Καθολική Εκκλησία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, ενώ πολεμικές συρράξεις, προσφυγικό και μεταναστευτικό επικεντρώνονται σε περιοχές που πρωτίστως διακονεί η Ορθόδοξος Εκκλησία.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών, με την παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αντίδραση για το υποτιθέμενο κόστος

Την άμεση αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης, που εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία θα αναγνωστεί και μέσα στους ναούς, προκάλεσαν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που θέλησαν να πλήξουν το κύρος και την εμβέλεια της Συνόδου, με αναφορές που σχετίζονται με υποτιθέμενα αστρονομικά κόστη της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Τα έξοδα της διαμονής και μετακινήσεως των μελών των αντιπροσωπιών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών έχει πανορθοδόξως αποφασισθεί να καλυφθούν από τις ανά τον κόσμον Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα λάβουν μέρος. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση του λαού του Θεού για την όλη διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ώστε να μη διασπείρονται υπερβολικές θέσεις, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη-Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News