Ειδήσεις

"Νεκρώνει" την Πέμπτη ο δημόσιος τομέας

"Παραλύει" την Πέμπτη ολόκληρη η χώρα, οπότε και πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, δημοσιογράφοι, γιατροί, καθηγητές, μηχανικοί, δικηγόροι, ενώ δε θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Στην Αθήνα Αθήνα προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ καλεί τον κόσμο «να σηκωθεί από τον καναπέ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης να συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ, κάτι που όμως δε φαίνεται να γίνεται πράξη».

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δείξαμε ότι με την ενότητα και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιασφαλιστικό της έκτρωμα.

Τα μέτρα- "σφαγείο" που προτείνουν δε συνιστούν "μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση", αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που ψήφισε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημόσιου χρέους της χώρας».

Οι φορείς

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 7ης Απριλίου, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 1 Απριλίου, αποφάσισε να συνεχίσει, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς, να αντιδρά ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «που καταστρέφει, μαζί με το φορολογικό, κάθε παραγωγική διαδικασία, οδηγώντας πολύ κόσμο στην ανεργία και στη μετανάστευση».

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

Κάλεσμα στα μέλη της, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, απηύθυνε το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ). Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΕΚΕ Σεραφείμ Πέτρου και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Χατζάκης.

ΟΛΜΕ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των καθηγητών στο κάλεσμά της, «η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα περάσει. Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Αντίσταση - Ρήξη - Ανατροπή».

Κάλεσμα ΕΛΜΕ Χανίων

Κάλεσμα απευθύνει και η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωσή τηςαναφέροντας«όλοι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-τερατούργημα κυβέρνησης-ΕΕ».

Ειδικότερα αναφέρει:

«Όλοι στην Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία 7 Απριλίου και στο συλλαλητήριο 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Καλούμε τους συναδέλφους σε καθολική συμμετοχή, για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι εμείς και οι μαθητές μας θα συνεχίσουμε να έχουμε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Καλούμε σε αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, για να μη φτάσει καν στη βουλή το αντί-ασφαλιστικό τερατούργημα! Είναι ένα σκληρό αντιασφαλιστικό σχέδιο, που χτυπά όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τη νεολαία και το λαό, που αλλάζει ριζικά το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης μετατρέποντας τη σε προνοιακό επίδομα.

Η ΕΛΜΕ Χανίων θα έχει δυναμική παρουσία μαζί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τα συντονιστικά εργαζόμενων και κλάδων, συλλογικότητες του κινήματος, φοιτητικούς και αγροτικούς συλλόγους στην Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στη συγκέντρωση Πέμπτη 7/4, 11:00 Πλατεία Αγοράς».

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου

Κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως τονίζουν ισοπεδώνει ακόμη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την περίθαλψη και τη σύνταξη.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτείνει την αντιλαϊκή πολιτική της ισοπέδωσης των εργατο-λαϊκών δικαιωμάτων, στη βάση των δεσμεύσεών της προς του ιμπεριαλιστές προστάτες και κηδεμόνες της, Ευρωπαίους και Αμερικάνους, και με στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας. Για το λόγο αυτό, ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τη φοροεπιδρομή και τα εξοντωτικά μέτρα ληστείας του λαϊκού εισοδήματος, σε συνθήκες παγίωσης του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας, εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εφαρμογής της πιο μαύρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της σιδερόφρακτης ΕΕ που μετατρέπει τη χώρα σ' ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικές επεμβάσεις (Συρία, Λιβύη κ.λπ.) επιβεβαιώνουν τη ληστρική πολιτική των ιμπεριαλιστών.

Πρόκειται για μια πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα κοινωνικο-ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικά, μορφωτικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα που τηρεί η δήθεν «αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απόλυτα προσηλωμένη στις εντολές των επικυρίαρχων(ΕΕ-Δ.Ν.Τ-Ν.ΑΤ.Ο), έχοντας τη στήριξη της δήθεν αντιπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (Ν.Δ-Π.ΑΣΟΚ-Ποτάμι-Κεντρώοι), που -ενώ συναινεί στην αντιλαϊκή επέλαση και ομονοεί για την Νατοϊκή εποπτεία στο Αιγαίο και συνολικά για τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς- επιδιώκει τη λαϊκή παραπλάνηση με αντιπολιτευτικές κορώνες.

Στις συνθήκες αυτές, η « για δεύτερη φορά κυβέρνηση της αριστεράς» δίδει τη χαριστική βολή στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας, με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που θα φέρει στη βουλή, όταν θα τελειώσουν τα… πολλαπλά παζαρέματα με τους «θεσμούς». Παζαρέματα που δείχνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη θέσπιση δρακόντειων μέτρων που μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα και την υγεία και περίθαλψη σε πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα, με το αντισοσιαλιστικό νομοσχέδιο κατεδαφίζονται ακόμη και τα υπολείμματα των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεών μας, γιατί:

Θεσπίζεται η περίφημη Εθνική Σύνταξη, δηλαδή ένα ευτελές επίδομα των 320€ με προαπαιτούμενο μάλιστα την 20ετία, έτσι ώστε να αποκλείονται οι περισσότεροι, αφού σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας και γενικευμένης ανεργίας είναι αδύνατον να την κατοχυρώσουν.

Καθιερώνεται η Ανταποδοτική Σύνταξη που αθροίζεται με την εθνική σύνταξη, για να προκύπτει ο πενιχρός συντάξιμος μισθός.

Η Ανταποδοτική Σύνταξη θα υπολογίζεται στη βάση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του συνολικού χρόνου υπηρεσίας και όχι των τελευταίων εργάσιμων χρόνων, κατά τους οποίους οι αποδοχές ήταν ψηλότερες. Συνεπώς μειώνεται δραματικά.

Το συνολικό ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα φτάνει μέχρι το 39% των συντάξιμων αποδοχών (ο παλιός υπολογισμός αφορούσε το 70% αντιστοίχως). Στη βάση αυτή, η μείωση της κύριας σύνταξης φτάνει το 30 %.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67), ώστε να παρατείνεται ο εργάσιμος βίος μέχρι τα γεράματα σε συνθήκες μάλιστα επισφαλούς εργασίας, μισθολογίου της πείνας και ατομικών συμφώνων του μεροκάματου του τρόμου.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κλπ.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά εισφορά για τις επικουρικές συντάξεις (3,5%).

Η επικουρική σύνταξη σταδιακά καταργείται, αφού προβλέπεται μείωση μέχρι και 30% για όσες επικουρικές συντάξεις υπερβαίνουν τα 173€.

Μειώνεται κατά 20% το ήδη συρρικνωμένο εφάπαξ, μέχρι την πλήρη κατάργησή του.

Καταργείται το ΕΚΑΣ, η αναπηρική σύνταξη (οριστικά από το 2020).

Αυξάνεται η εισφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Ιδιωτικοποιείται το σύστημα Περίθαλψης και η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα πολυτελείας για τον καθημαγμένο λαό.

Εξωθούνται στον καιάδα οι άνεργοι και ελαστικώς απασχολούμενοι.

Η καταιγίδα των βάρβαρων μέτρων ετοιμάζει έναν κοινωνικό μεσαίωνα, με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος περίθαλψης, σύνταξης, υγείας και τη συνακόλουθη λαϊκή εξαθλίωση που παραπέμπει ευθέως σε τριτοκοσμικές συνθήκες ισοπέδωσης κάθε έννοιας λαϊκού δικαιώματος, με δεδομένη τη δραματική αύξηση της ανεργίας (1.800.000), την ελαστική απασχόληση, το μισθολόγιο της πείνας, τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή των μικρομεσαίων.

Στη βάρβαρη αυτή πολιτική βάζει πλάτη ο νέος και παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός, τηρώντας τη γραμμή της σιωπής και της κωλυσιεργίας, βάζοντας πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα, με τους «διαλόγους της υποταγής» και τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των συμμάχων της, με τους φραγμούς που θέτουν στην οργάνωση της ενωτικής λαϊκής και ανυποχώρητης πάλης, την ίδια στιγμή που απαιτείται συμμετοχή των εργαζομένων και ανέργων στη συλλογική πάλη, μετατροπή των σωματείων σε συλλογικά μέσα πάλης και κλιμάκωση των αγώνων».

Σχόλια