Ειδήσεις

Το κόλπο για να "φαγωθεί" ο ENISA από την Κρήτη

Προκλήσεις χωρίς προηγούμενο και με τον "ευρωπαϊκό" Τύπο μέσα, για το πώς θα "φαγωθεί" ο ENISA από το Ηράκλειο, με διαρροές για δήθεν καβγά μεταξύ ενός «πτωχευμένου» οργανισμού (έτσι αποκαλούν τον ENISA) και μιας Ελλάδας που εξυπηρετεί τοπικισμούς, διατηρώντας γραφεία του οργανισμού δαπανηρά και σε Ηράκλειο και σε Αθήνα, όταν προ τριετίας οι ίδιοι ήταν που το υπέδειξαν, και εμείς αφρόνως τότε το δεχτήκαμε, αντί να σηκωθούν και οι πέτρες όπως λέγαμε εμείς τότε, για έδρα μόνο στο Ηράκλειο.

Εδώ παίζει με άθλιες μεθοδεύσεις ένας υπάλληλος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όπως ο Γερμανός γενικός διευθυντής του ENISA, τον παχυλό μισθό του οποίου πληρώνουμε όλοι εμείς και ο οποίος είναι ως υπάλληλος της Ε.Ε. δεσμευμένος από την αρχή της ουδετερότητας έναντι των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο της Ευρώπης για την κυβερνοασφάλεια. Μια αγορά που υπολογίζεται διεθνώς σε άνω των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου η γερμανική βιομηχανία κυβερνοασφάλειας έχει ηγετική θέση. Επιπλέον, υποθέσεις όπως του ιού Stuxnet στα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν πριν λίγα χρόνια - ιός που οι "κακές γλώσσες" λένε ότι είχε και λίγο "άρωμα" Siemens - αναδεικνύουν την κυβερνοασφάλεια σε μείζονα τομέα εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Είναι λοιπόν τεράστια τα γερμανικά συμφέροντα, για να αφήσουν ένα τέτοιο "διαμάντι" στη ζητιάνο της Ευρώπης, Ελλάδα. Άρα ποιους ο "πτωχευμένος" οργανισμός με τέτοιους τζίρους και εύρος θεμάτων να ελέγχει; Φαίνεται ότι, για να κλειδώσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, η γερμανική κυβέρνηση έστειλε το σημερινό εκτελεστικό διευθυντή από το αντίστοιχο γερμανικό γραφείο για την κυβερνοασφάλεια (BSI) στον ENISA ως θεματοφύλακα των γερμανικών συμφερόντων.

Η προέκταση της υπόθεσης

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, το BSI έχει πάνω από 500 στελέχη, όταν ο ENISA έχει περίπου 50, ενώ οι υπάλληλοί του με πραγματική εξειδίκευση στο αντικείμενο εντός του ENISA δε μετρούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στόχος της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν ο οργανισμός να μην μπορέσει να αναπτυχθεί, ώστε να μην "μπαίνει" στα χωράφια του αντίστοιχου γερμανικού οργανισμού.

 Έτσι, την ίδια στιγμή που η κυβερνοασφάλεια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο ENISA εσκεμμένα παραμένει με το ίδιο ολιγάριθμο προσωπικό των 50 περίπου ατόμων, εκ των οποίων ελάχιστοι θα προσλαμβάνονταν ως ειδικοί κυβερνοασφάλειας από κάποιο άλλο εργοδότη. Εδώ και πλέον της δεκαετίας ο ENISA παραμένει με αυτό το ολιγάριθμο προσωπικό, παρά την ελλιπή ή καθόλου εξειδίκευσή του στην κυβερνοασφάλεια σε σπουδές και προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Επιπρόσθετα, είναι κλειδωμένοι μόνιμοι υπάλληλοι για πάντα, με παχυλούς μισθούς των 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ καθαρά το μήνα (!), των οποίων "φτωχούληδων του Θεού" οι σύζυγοι "δυσκολεύονται" να βρουν δουλειά στην Κρήτη!

Το γελοιότερο όλων στην υπόθεση ENISA είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι του οργανισμού είναι Έλληνες, στην ιθαγένεια τουλάχιστον. Ναι, καλά ακούσατε, Έλληνες, αρκετοί... ρουσφέτια πολιτικών της προηγούμενης δεκαετίας, που ενώ "τσιμπάνε" το δεκαχίλιαρο το μήνα για να μην κάνουν τίποτα, σύμφωνα με την επιθυμία του διευθυντηρίου της κεντρικής Ευρώπης, έχουν πρόβλημα με τις άνεργες συζύγους και πρέπει να μετακομίσουν στην Αθήνα! Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι από αυτούς τυγχάνει να είναι και Αθηναίοι!

ρεπορτάζ : Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια