Ειδήσεις

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου για το μικρό Ραφαήλ

Δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα πολιτών που από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα του 4χρονου Ραφαήλ, θέλησαν να συνδράμουν ο καθένας με το δικό του τρόπο και τη δική του δυνατότητα στο δράμα που βιώνει η οικογένεια του.

Από νωρίς το πρωί, το τηλεφωνικό κέντρο της "Ν.Κ.", πήρε "φωτιά" από κλήσεις πολιτών (επώνυμων και ανώνυμων) που έσπευσαν να προσφέρουν τον οβολό τους ή ακόμα και να καλύψουν εξολοκλήρο το μεγάλο ποσό που απαιτείται για την επέμβαση στην οποία πρέπει να υποβληθεί άμεσα το μικρό αγγελούδι.

Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που ζουν και υπάρχουν δίπλα μας, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό λόγω της κρίσης, δεν ξεχνούν ποτέ τον συνάνθρωπο και με την πρώτη ευκαιρία αποδεικνύουν έμπρακτα, αλλά κυρίως διακριτικά, την κοινωνική του ευαισθησία.  Με την οικογένεια του μικρού Ραφαήλ να μεταφέρει στον καθένα ξεχωριστά τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες της για το ενδιαφέρον που απέδειξαν.

Ο 4χρονος Ραφαήλ Σκέντζας, γεννήθηκε με ολική τύφλωση και στα δύο μάτια.

Το παιδί γεννήθηκε πρόωρα. Από την αρχή η υγεία του αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι ίσως και να πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου. Ευτυχώς αυτό το ενδεχόμενο γρήγορα απομακρύνθηκε. Το παιδί μπήκε στη θερμοκοιτίδα. Όμως στη συνέχεια έπαθε σηψαιμία, ενώ παράλληλα διαγνώστηκε ότι πάσχει από τύφλωση και στα δύο μάτια. Εκεί ξεκίνησε και το δράμα για την οικογένεια...

Το μπες-βγες στα νοσοκομεία και στα οφθαλμολογικά κέντρα, προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του παιδιού τους. Προσπάθειες που όμως έπεσαν στο κενό, αφού το παιδί χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί... χάνοντας το ένα μάτι του.

Δε χάνεται η ελπίδα

Παρά τον πόνο και το δράμα τους, οι γονείς του δεν έχασαν την ελπίδα τους. Έτρεξαν με το παιδί τους από γιατρό σε γιατρό και από κλινική σε κλινική για την αποκατάσταση του προβλήματος, πιστεύοντας σε ένα θαύμα. Αυτή τη στιγμή το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση οφθαλμικής πρόθεσης σε ιδιωτική κλινική. Το κόστος όμως της οφθαλμικής πρόθεσης στην περίπτωση του μικρού Ραφαήλ ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ποσό εντελώς αδύνατον να βρει και να διαθέσει η οικογένειά του, αφού δεν καλύπτεται από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο. Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει ασφυκτικά, καθώς η επέμβαση πρέπει να γίνει στην Αθήνα μέσα σε ένα μήνα!

Η οικογένεια, εκτός από τον 4χρονο Ραφαήλ, έχει άλλα δύο κοριτσάκια που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους. Όμως το θέμα του Ραφαήλ την έχει γονατίσει. Ο πατέρας του 4χρονου, Στέλιος Σκέντζας, δούλευε από 'δω και από 'κει στο μεροκάματο, προσπαθώντας να μεγαλώσει την οικογένειά του. Τους τελευταίους τρεις μήνες όμως είναι άνεργος. Όπου και αν έχει απευθυνθεί για δουλειά δε βρίσκει τίποτα. Από την άλλη, η μάνα με τόσα παιδιά να μεγαλώσει και λόγω του ότι πρέπει επί μονίμου βάσεως να είναι δίπλα στον Ραφαήλ, δεν μπορεί να εργαστεί και μένει σπίτι. Η οικογένεια δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Μένει στο νοίκι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται υπερβολικά να τα βγάλει πέρα.

Τι λένε οι γιατροί

Από τους γιατρούς βεβαιώνεται ότι όσον αφορά το μικρό Ραφαήλ και για την κατασκευή οφθαλμικής πρόθεσης με λήψη εκμαγείου των κολπωμάτων του ανοφθαλμικού του κόγχου είναι απαραίτητο να υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη και των δύο κογχών. Για να επιτευχθεί αυτό στην περίπτωση του κόγχου που έχει γίνει η εξόρυξη και για να μην υπάρξει μελλοντικά, και ως την ολοκλήρωση της ανάπτυξής του, παραμόρφωση του προσώπου, λόγω της μη συμμετρικής ανάπτυξης του ανοφθαλμικού κόγχου, πρέπει να τοποθετείται μια ειδικά κατασκευασμένη οφθαλμική πρόθεση, η οποία να έχει την ιδιότητα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχήμα που δημιουργείται ειδικά για το παιδί, να φροντίζει λόγω του συγκεκριμένου μεγέθους την απαιτούμενη ανάπτυξη του ανοφθαλμικού κόγχου.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

«Βοηθήστε μας»

Η αδυναμία της οικογένειας να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για την επέμβαση του μικρού Ραφαήλ είναι που την αναγκάζει να στραφεί στη βοήθεια όλων μας, κάνοντας έκκληση για στήριξη και συμπαράσταση.

«Όσο μπορούμε κάνουμε κουράγιο για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες. Ειδικά σε αυτό το παιδί έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος. Είναι ανήσυχος, δεν κοιμάται. Θέλουμε όποιος μπορεί να μας βοηθήσει. Οι εποχές είναι δύσκολες, όμως όποιος έχει τη δυνατότητα ας το κάνει. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη», μας είπε με πόνο ψυχής ο πατέρας του μικρού παιδιού κ. Σκέντζας, που εκλιπαρεί όποιον διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ να συνδράμει, βοηθώντας το αγγελούδι του.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την οικογένεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πατέρα του μικρού Ραφαήλ , Στέλιο Σκέντζα στον αριθμό  6907699262.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια