Ειδήσεις

Μουζάλας: Έρχονται και στην Κρήτη οι πρόσφυγες

Όλα δείχνουν ότι η πίεση που ασκείται είναι έντονη, ότι πολύ σύντομα η Κρήτη θα ζητηθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και ότι οι Δήμοι που θα έχουν εντοπίσει κατάλληλους χώρους θα τους υποδεχτούν. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που πήρε από τον πλέον αρμόδιο, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη Δευτέρα το πρωί το προεδρείο της ΠΕΔ Κρήτης για το θέμα των προσφύγων που "καίει" τους Δήμους. Κι αυτό γιατί παρα το γεγονός ότι απεστάλησαν έγγραφα στους δήμους για την αναζήτηση κατάλληλων χώρων, ήδη πολλοί έχουν απαντήσει αρνητικά και μόνο στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολο Λουλουδάκη.

Στη δεύτερη φάση η Κρήτη

Σύμφωνα με τον Τάσο Βάμβουκα που μίλησε στο neakriti.gr ο κ. Μουζάλας τόνισε απευθυνόμενος στους δημάρχους ότι σε πρώτη φάση ,καθώς δεν υπάρχει ακόμα η ανάλογη οργάνωση, η Κρήτη δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για τους πρόσφυγες.

Στη δεύτερη φάση όμως ,που θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, το πιθανότερο είναι να ενταχθεί και η Κρήτη στο σχεδιασμό! Στη διάρκεια της σύσκεψης δεν προσδιορίστηκε χρονικά πότε θα ξεκινήσει η φιλοξενίας τους, με τον κ.Βάμβουκα όμως να εκιτμά ότι η χρονική στιγμή πλησιάζει.

"Να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών"

Αυτό που απάντησε η αντιπροσωπεία της Κρήτης στον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής είναι ότι η Κρήτη δεν αρνείται να συμβάλλει στο σχεδιασμό φιλοξενίας προσφύγων, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο με οργανωμένο τρόπο και χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ.Μουζάλας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική η φιλοξενία προσφύγων και θα γίνει μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Μέχρι στιγμής όμως κανένας Δήμος της Κρήτης δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει κατάλληλο χώρο.

Ήδη καταγράφεται κινητικότητα σε Δήμους

Την ίδια ώρα ,πάντως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε Δήμους της Κρήτης εργαζόμενοι και εθελοντικές οργανώσεις υπό την καθοδήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο 9,84 στελεχώνουν ομάδες εργασίας και κατανέμουν μεταξύ τους τις αρμοδιότητες της καθεμίας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα μόλις ξεκινήσει η εγκατάσταση, προσωρινά, προσφύγων στο νησί.

Τις πληροφορίες αρνούνται να επιβεβαιώσουν οι δήμαρχοι όταν ρωτήθηκαν στην προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μην υπάρξουν εντάσεις στον κοινωνικό ιστό αυτών των περιοχών.

Ωστόσο αν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν και στους χώρους που φιλοξενούνταν μετανάστες στο νησί θα μπορεί εύκολα να διακρίνει που βρίσκονται αυτοί.

Στα Ανώγεια ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Παράλληλα ο κ.Μουζάλας ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της ΠΕΔ Κρήτης που αποφάσισε να προσφερθεί η δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, από Δήμους της Κρήτης.Μάλιστα ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Δήμος Ανωγείων αλλά ενδιαφέρον υπάρχει και από τα Χανιά.

Η συνάντηση με τον υπουργό είχε αποφασιστεί σε πολύωρη συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη -Αγγελική Δουλγεράκη

Σχόλια