Ειδήσεις

Οργή αγροτών εξαιτίας των κατασχέσεων στις επιδοτήσεις

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών με αφορμή την είδηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσων ενισχύσεων) από τη στιγμή που πιστώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αυτό προβλέπει σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών πυροδοτώντας για μία ακόμη φορά την οργή και αντίδραση χιλιάδων αγροτών και της Κρήτης που βρίσκονται στο περίμενε για την καταβολή της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων , η οποία και όπως ανακοινώθηκε θα γίνει προς τα τέλη Απριλίου, κοντά δηλαδή στο Πάσχα.

Το μεσημέρι μιλώντας στο ράδιο  9,84  και την Αγγέλα Δουλγεράκη , το μέλος της ΕΑΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης και αφού είχε μιλήσει   με λογιστές, διευκρίνισε ότι οι επιδοτήσεις παραμένουν στο ''ακατάσχετο'' και πως η απόφαση αφορά τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και την 3η δόση αυτών.Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των αγροτικών στελεχών δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιοι περιλαμβάνονται σε αυτά, αν πρόκειται για το ΕΣΠΑ, τα εγγειοβελτιωτικά προγράμματα και τους νέους αγρότες.Καμία αναφορά επίσης από ποιο ποσό οφειλής και πάνω θα κατάσχεται η ενίσχυση και από ποια ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαμηνύουν οι αγρότες της Κρήτης  είναι ότι  η κυβέρνηση θα τους  βρει μπροστά της ούτως η άλλως καθώς οι τελευταίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς μαζί με τους συναδέλφους από όλη την υπόλοιπη χώρα , όπως έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ,για απόβαση στην Αθήνα την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή .

"Δεν μου προκαλεί εντύπωση η κίνηση αυτή. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που στόχο έχει να εξοντώσει μικρούς και μεσαίους αγρότες" ,τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης και πρόεδρος του παγκρήτιου συντονιστικού αγώνα κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης ,προσθέτοντας ότι" η κυβέρνηση όχι μονο δεν στηρίζει την αγροτιά αλλά κινείται και προς την κατεύθυνση ξεπουλήματος της αγροτικής περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της είναι να εξολοθρεύσει μικρά και μεσαία αγροτικά στρώματα αλλά δεν θα την αφήσουμε επουδενί".

Νωρίς το πρωί ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε  ότι "Τα τερτίπια της κυβέρνησης συνεχίζονται. Ψάχναμε τόσο καιρό να βρούμε για ποιο λόγο καθυστερεί η καταβολή των υπολοίπων της ενιαίας ενίσχυσης και τελικά η απορία μας λύθηκε. Ο στόχος τους είναι να μας πάρουν τα χρήματα πίσω αλλά δεν θα το επιτρέψουμε.Αυτό που περιμένουμε ωστόσο είναι να γίνει ποιο συγκεκριμένη η κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι διαρροές και περιμένουμε επίσημες αποφάσεις για να δούμε εν τέλει και ποιους τελικά αφορά η απόφαση αυτή καθώς πιστεύω ότι σε πρώτη φάση θα αφορά εκείνους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία."

Τι άλλο προβλέπει το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών

Στο σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ,προστατεύονται οι κοινοτικές ενισχύσεις που προορίζονται για την υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα και αν βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, δηλαδή εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με το εν λόγω έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται».

Επίσης με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών κρίθηκε ότι δεν υπόκεινται σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Ε.Ε. ή χρηματικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος.

Το ίδιο, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ισχύει και για τις ενδιάμεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράμματος, η στέρηση των οποίων με την κατάσχεση ή των συμψηφισμό θα οδηγούσε σε αδυναμία εκτέλεσης του κοινοτικού προγράμματος και σε άρνηση περαιτέρω χρηματοδότησης ή σε ενδεχόμενη αναζήτηση των ενδιάμεσων καταβολών.

Ρεπ:Αγγέλα Δουλγεράκη -Βάλια Μπούη

Σχόλια