default-image

Τι λένε Ιεράπετρα-Χερσόνησος για τη φιλοξενία προσφύγων

Κρήτη
Τι λένε Ιεράπετρα-Χερσόνησος για τη φιλοξενία προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Δήμοι Χερσονήσου και Ιεράπετρας είναι οι  Δήμοι της Κρήτης που έχουν στα χέρια τους  το έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών για σχεδιασμό δημιουργίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr.

"Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι" από το Δήμο Ιεράπετρας.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ιεράπετρας, Μανώλης Λουτσέτης, που παρέλαβε στο επίμαχο έγγραφο δήλωσε  κατηγορηματικά στο neakriti.gr  ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων στην Ιεράπετρα.

"Το έγγραφο όπως έχει διατυπωθεί, μας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε ελεύθερα οικόπεδα, ούτε ελεύθερα αθλητικά κέντρα,ούτε ελεύθερα κάμπινγκ, ούτε ελεύθερες κατασκηνώσεις, ούτε ελεύθερα ξενοδοχεία, τα οποία στην παρούσα φάση δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία και μελλοντικά δεν θα χρησιμοποιηθούν. Δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο. Ακόμη όμως και να υπήρχαν ελεύθερα οικόπεδα περιφερειακά του Δήμου, αυτά δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ηλεκτροδότηση και χώροι υγιεινής, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες".

Ερωτηθείς να μας απαντήσει πως θα αντιδράσει ο Δήμος Ιεράπετρας αν διαταχθεί από την πολιτεία να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων ο κ. Μάνος Λουτσέτης απάντησε ότι , «δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα σε αυτήν την ερώτηση, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, στο να απαντήσουμε θετικά έτσι όπως έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις στο έγγραφο που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε . Μακάρι να υπήρχαν ελεύθερα οικόπεδα. Αλλά με ποιες υποδομές να προσφέρουμε καλή φιλοξενία σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους; Εμείς θα απαντήσουμε πάντως άμεσα στο έγγραφο αυτό για να δρομολογήσει τις εξελίξεις το Υπουργείο Εσωτερικών», πρόσθεσε ο κ Λουτσέτης.

"Μόνο το ΕΚΕΠΥ μπορεί να διατάξει να φιλοξενηθούν πρόσφυγες"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού και γιατρός Ανδρέας Μαμαντόπουλος τόνισε «Μόνο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το γνωστό σε όλους ΕΚΕΠΥ, έχει δικαίωμα να διατάξει έναν Δήμο, να φιλοξενήσει πρόσφυγες η μετανάστες, σε περίπτωση   κρίσης, αν για παράδειγμα ο πληθυσμός αυτός, βρεθεί εν μέσω μιας ανθρωποκτόνου επιδημίας, ενός λοιμού εξαιτίας κάποιας θανατηφόρας μεταδιδόμενης μολυσματικής ασθένειας, η ενός λιμού, όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα λόγω έλλειψης τροφίμων».

Σημείωσε όμως ότι «Η Ιεράπετρα δεν θα πρέπει να εμφανιστεί αρνητική και απόλυτη στην περίπτωση της πιθανής φιλοξενίας προσφύγων, γιατί εδώ η τοπική κοινωνία πάντα είχε τη διάθεση της προσφοράς.

Περιφέρεια Κρήτης:Δεν έχουμε λάβει τέτοιο έγγραφο

Από την Περιφέρεια Κρήτης ,ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης ,μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν έχει λάβει τέτοιο έγγραφο μέχρι στιγμής ,ενώ σε ανάλογη διαβεβαίωση προχώρησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Επίσς σε  τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε το neakriti.gr, υπήρξε διαβεβαιώση απο τους Δημάρχους Βιάννου,Φαιστού,Μινωά Πεδιάδος και  Μαλεβυζίου,ότι δεν τους έχει αποσταλεί το συγκεκριμένο έγγραφο, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το επίμαχο έγγραφο έχει φτάσει στο Δήμο Γόρτυνας χωρίς μέχρι στιγμής όμως να έχουν επιβεβαιωθεί.

Με το έγγραφο αυτό, που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ζητείται από Περιφέρεια και  Δήμους να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες.Το έγγραφο έχει το χαρακτήρα του "επείγοντος" και στάλθηκε σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, παρότι εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν να στέλνονται παντού πρόσφυγες για εγκατάσταση άμεσα. Κι αυτό γιατί οι πρώτες λύσεις θα αναζητηθούν στην ηπειρωτική χώρα και μάλιστα κοντά στον οδικό άξονα που οδηγεί από την Αθήνα στα σύνορα, ενώ στη συνέχεια και αφού θα αυξάνονται οι ανάγκες - κάτι που αναμένεται να γίνει, ανεξαρτήτως των προσπαθειών για διεθνή λύση του προβλήματος - θα ανοίγουν διαδοχικά χώροι φιλοξενίας και στην υπόλοιπη χώρα.

Η Κρήτη βρίσκεται σχετικά χαμηλά στο σχεδιασμό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κληθεί να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων σε περιοχές του νησιού.

Στο έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. δίνονται και συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους χώρους προσωρινής εγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μπορεί να είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακοί χώροι, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.ά., ενώ γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται και να διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και ύδρευση. Ακόμη ζητείται να είναι δίπλα σε αστικά κέντρα και να έχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ενοχλημένη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απο το έγγραφο

Ο Υφυπουργός ζητά χώρους ακόμη και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρά το γεγονός οτι είναι μια επιβαρυμένη περιοχή λόγω των μεγάλων ροών που έχει δεχθεί.Η απάντηση της Περιφερειάρχη κ.Καλογήρου ήταν ξεκάθαρη: Δεν έχουμε άλλο χώρο. Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει: Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων, σας γνωρίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό.

Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής & προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα»

Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών

ΡΕπ:Γεωργία Μακάκη-Βάλια Μπούη- Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News