default-image

Καλπάζει η τιμή του ελαιολάδου στις ευρωπαϊκές αγορές

Κρήτη
Καλπάζει η τιμή του ελαιολάδου στις ευρωπαϊκές αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου κατά 20% ήρθαν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι αρρώστιες που έπληξαν σημαντικά τη σοδειά του προηγούμενου έτους, προκάλεσαν μια ανηφόρα στην τιμή που επέβαλε ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ευρωπαίοι καταναλωτές να δαπανήσουν επιπλέον 231 εκατ. ευρώ για την αγορά ελαιόλαδου σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου ερευνών που μελέτησε τα δεδομένα.

Κι όλα αυτά στην Κρήτη που μέχρι και σήμερα η τιμή στα τρία περίπου ευρώ ανά κιλό στον παραγωγό θεωρούνται μια καλή τιμή, όταν το προϊόν καλπάζει στις διεθνείς αγορές.

Το «άλμα» στην τιμή του ελαιόλαδου αποδίδεται στην εξάπλωση του  βακτηρίου ξυλέλα στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, που  έπληξε περίπου 3 εκατ. Ελαιόδεντρα, οπότε η σοδειά ήταν η φτωχότερη των τελευταίων 25 ετών όπως εκτιμούν οι Ιταλοί, δίχως αυτό να σημαίνει ότι καλύτερη εικόνα εμφάνισε κι η Ισπανία που  λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είδε την παραγωγή της να μειώνεται κατά 26%.

Να δοθεί στο προϊόν η προσοχή που απαιτείται εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης ο οποίος κάλεσε και την πολιτεία να μην υποβαθμίζει το χρυσάφι της χώρας με αποφάσεις και στάσεις όπως αυτή με την εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο νησί.

Οργισμένοι με την πολιτεία όμως εμφανίζονται αγροτικοί φορείς και παραγωγοί,. καθώς την ώρα  που το προϊόν επιβάλλεται όπως εξηγούν να πάρει τη θέση και την τιμή που του αξίζει στην διεθνή αγορά, το υπουργείο επέλεξε για να προστατευτεί το ελαιόλαδο από το νούμερο ένα εχθρό του που είναι ο δάκος, αντί να αυξήσει τις πιστώσεις να τις μειώσει σε επίπεδο Κρήτης κατά 800 χιλιάδες ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News