Ειδήσεις

"Μπάζει" η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις

Άδεια από την Πολεοδομία Ηρακλείου - με τη συνεργασία των μηχανικών τους (προφανώς με το αζημίωτο) - έπρεπε να είχαν πάρει οι επιχειρηματίες των Μαλάδων και της Φοινικιάς, που τον Ιανουάριο του 2015 καταστράφηκαν από τα νερά του Δρακουλιάρη, για να είναι δικαιούχοι σήμερα των αποζημιώσεων του κράτους.

Με τη διαφορά όμως ότι αυτή τους την υποχρέωση τούς την κοινοποιούν τώρα, μέσα από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που κυριολεκτικά "μπάζει από παντού" και είναι καθ' όλα ύποπτη ως προς τις προθέσεις του κράτους απέναντι στους περίπου 48 κατεστραμμένους επιχειρηματίες, που είδαν την περιουσία τους να χάνεται κάτω από τις λάσπες και τα νερά του ποταμού!

Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, μόλις έφτασε στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, ειδοποιήθηκε αμέσως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης και τώρα έχει σημάνει συναγερμός ανάμεσα στους δύο φορείς.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης ευρεία σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, στην κατεύθυνση να γίνουν όλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς επιχειρηματίας από το πρόγραμμα της αποζημίωσής του.

Εκ των υστέρων

Αναλυτικότερα, ο Μπάμπης Λεκάκης δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι αυτήν την προϋπόθεση για την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία, για την αποκατάσταση του κτηριακού εξοπλισμού, δεν τους την είχαν οι αρμόδιοι του κράτους αναφέρει από την πρώτη στιγμή που άρχιζαν οι εργασίες της αποκατάστασης.

«Νομίζω ότι είναι θέμα υπουργείων και θέμα του πώς θα δεχτεί τα έγγραφα μετά», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, διευκρινίζοντας ότι προσωπικά δε θέλει να πιστέψει πως μπορεί να γίνονται όλα αυτά σκόπιμα, προκειμένου να μην αποζημιωθούν όλοι οι επιχειρηματίες, που πριν από ένα χρόνο έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές.

«Όμως τα έγγραφα θα πρέπει να είναι ετεροχρονισμένα. Δηλαδή, αν κάποιος έκανε τις επισκευές το Φεβρουάριο του 2015, να έχει το δικαίωμα να μπορεί να προσκομίσει σημερινά έγγραφα, τα οποία δεν τα είχε ζητήσει τότε να τα προμηθευτεί», σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη.

Στο μεταξύ, υπάρχει και ένα ακόμα "κενό" σημείο της ΚΥΑ. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μηχανολογικό εξοπλισμό που καταστράφηκε εντός των επιχειρήσεων, ενώ μέχρι τα 150 τ.μ. δίνεται μια αποζημίωση που διαμορφώνεται ανάλογα με βάση τους συντελεστές και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν.

Στο μεταξύ, ένα μέρος του ποσού το καλύπτει το κράτος, ενώ ένα άλλο μέρος δίνεται σε δάνειο. Βέβαια, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «δάνεια ξέρουμε ότι οι τράπεζες σήμερα δε δίνουν για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αποταθούν στα τραπεζικά ιδρύματα και να ζητήσουν δάνεια, τα οποία είναι και επιδοτούμενα. Αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι τράπεζες, για να δώσουν δάνεια σήμερα, ζητούν υπερβολικές εγγυήσεις και συνεπώς δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε ο όρος αυτός να απαλειφθεί και να μη χρειάζεται να έχει ο επιχειρηματίας και τραπεζικό δανεισμό για να αποζημιωθεί για τις ζημιές που έχει πάθει»...

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Λεκάκη, η Περιφέρεια Κρήτης επεξεργάζεται την Κοινή Υπουργική Απόφαση, διότι περιλαμβάνει πάρα πολλές διευκρινίσεις από προγενέστερους νόμους και χρειάζεται μελέτη προκειμένου να κατανοήσει το ακριβές περιεχόμενό της.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι ανάμεσα στις 48 επιχειρήσεις που είχαν καταστραφεί τότε υπάρχουν επιχειρήσεις που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή. Γενικότερα, είναι αποθήκες με εμπορεύματα, είναι ξυλουργεία, αλουμινοκατασκευές και άλλα είδη επιχειρήσεων.

Όπως διευκρινίζεται, η καταβολή των αποζημιώσεων αμέσως μόλις γίνει η προσκόμιση των προβλεπόμενων εγγράφων, θα είναι άμεση. Το ζητούμενο είναι όμως πρώτα να συγκεντρωθούν τα κατάλληλα έγγραφα. Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, οι υπόλοιπες διαδικασίες θεωρούνται γρήγορες και εύκολες.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια