Ειδήσεις

Να γίνουν χώρος πολιτισμού οι Άγ.Απόστολοι στα Χανιά

Να αναστηλωθούν και να λειτουργήσουν ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και χώρος πολιτισμού τα κτήρια των Παιδικών Εξοχών Αγίων Αποστόλων στα Χανιά ζητά η με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων από τον δήμο, δύο χρόνια μετά την παραχώρηση της περιοχής στο δήμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας:

Γι' άλλη μια χρονιά εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες κι επισκέπτες των Χανίων θα βρεθούν στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων την Καθαρά Δευτέρα, σε μια συγκέντρωση που ξεκίνησε το 2004 ως δράση στα πλαίσια της εκστρατείας προστασίας της περιοχής από το ξεπούλημα με κάλεσμα τότε της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων («Χαρταετοί ενάντια στο ξεπούλημα»).

Μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το 1999 και 11.500 υπογραφές πολιτών, η κινητοποίηση των πολιτών είχε ως αποτέλεσμα το 2013 να παραχωρηθεί η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στο δήμο Χανίων, όπως ζητούσαν οι πολίτες που κινητοποιούνταν - κι ανάμεσά τους κι η Οικολογική Πρωτοβουλία. Στόχος μας ήταν να αποτραπούν τα σχέδια για κλειστές στους πολίτες παραλίες, εισιτήρια στις ακτές, πολυώροφα ξενοδοχεία και συνεδριακό κέντρο για χιλιάδες άτομα, τσιμεντοποίηση που προέβλεπαν τα σχέδια.

Η παραχώρηση στο δήμο Χανίων ήταν μια μεγάλη νίκη του κινήματος των πολιτών, μια νίκη για όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, του δικαιώματος όλων στην πρόσβαση στις ακτές χωρίς εισιτήρια, του δικαιώματος όλων στην αναψυχή και στο οξυγόνο που προσφέρει το δάσος των Αγίων Αποστόλων. Μια νίκη που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι η παραχώρηση στο δήμο Χανίων έγινε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, σε μια περίοδο που σχεδιαζόταν η εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας με τα διάφορα μνημόνια. Μια νίκη - φάρος ελπίδας στις πιο σκοτεινές στιγμές, που δείχνει ότι η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να πετύχει τα πάντα, κι ας λένε τα παπαγαλάκια ότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, είναι τελειωμένη υπόθεση, όπως μας έλεγαν για τους Αγίους Αποστόλους από το 1999.

Κι όμως σε πείσμα όλων τους, δεκαεπτά (17) χρόνια μετά, ακόμη κολυμπάμε ελεύθερα στις τέσσερις παραλίες των Αγίων Αποστόλων. Ακόμη κάνουμε τη βόλτα μας ή αθλούμαστε στο δάσος των Αγίων Αποστόλων που προσφέρει αφιλοκερδώς οξυγόνο στην πόλη των Χανίων που ασφυκτιά από την κυριαρχία του ΙΧ κι από το νέφος της Ξυλοκαμάρας.

Κι εκεί, στη χερσόνησο απέναντι από το εκκλησάκι στέκουν ακόμη τα ερείπια των Παιδικών Εξοχών, των παιδικών κατασκηνώσεων που δημιούργησαν στη δεκαετία του '30 φωτισμένοι δάσκαλοι όπως ο Μάνος Μασούρης που αργότερα εκτέλεσαν οι Ναζί επειδή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Πέρασαν χιλιάδες φτωχά παιδιά από αυτές τις κατασκηνώσεις. Τα ερείπιά τους σήμερα υπενθυμίζουν το χρέος του Δήμου Χανίων να αναστηλωθούν και να λειτουργήσει εκεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και χώρος πολιτισμού, χωρίς βέβαια προσθήκη νέων κτηρίων ή ορόφων. Δυο χρόνια μετά την παραχώρηση της περιοχής στο δήμο Χανίων, τα ερείπια κι η ιστορική μνήμη ρωτάνε το δήμο Χανίων:

«Ερείπια ως πότε;»

Αυτή είναι κι η απορία χιλιάδων πολιτών, μια απορία που περιμένει συγκεκριμένη απάντηση και με χρονοδιαγράμματα από το δήμο.

Σχόλια