Ειδήσεις

Ηράκλειο, πάνω από 100 εκ.€ τα πρόστιμα για αυθαίρετα

Χιλιάδες πολίτες έρχονται αυτή την περίοδο αντιμέτωποι με το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων των αυθαιρέτων.

Μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου περί αυθαιρέτων μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων βρίσκεται ήδη καθημερινά αντιμέτωπη με ειδοποιητήρια για ήδη βεβαιωμένα και υπέρογκα πρόστιμα που αποστέλλουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Σε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη, ρωτούν αν μέχρι την ολοκλήρωση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και κατά τη διάρκεια της παράτασης που έχει δοθεί, θα αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων.

Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά το Νομό Ηρακλείου όπου «μόνον στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκ ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκ ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης θα αξιοποιηθεί για τη προετοιμασία του νέου νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, με κοινωνικό πρόσημο και με οικολογική ευαισθησία.

Σχόλια