Ειδήσεις

Από το Μαξίμου επιστροφή στα μπλόκα

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση αργά το απόγευμα, του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι επιστρέφουν στα μπλόκα όπου οι γενικές συνελεύσεις θα λάβουν αποφάσεις για την τύχη των κινητοποιήσεων τους, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους επιφυλάχθηκαν να μεταφέρουν τις προτάσεις της κυβέρνησης στους συναδέλφους τους στα μπλόκα ωστόσο κατ' ιδίαν σημείωναν ότι δεν έλαβαν τέτοιου είδους δεσμεύσεις που να τους επιτρέπουν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Είμαστε μακριά από συμφωνία» ανέφεραν κάποιοι εκ των αγροτών.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέλθουν από το Μαξίμου ανακοινώθηκε νέος επ' αόριστον αποκλεισμός από αγρότες του τελωνείου στον Προμαχώνα που εκτός των άλλων προκαλεί τεράστια ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας.         

«Θα τα ζυγίσουμε όλα και θα αποφασίσουμε στα μπλόκα»  

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης που εκπροσωπεί 39 μπλόκα σημείωσε ότι έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό.

Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και εκείνος τις προτάσεις της κυβέρνηση και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής.

«Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία του αγώνα» κατέληξε.

Εκ μέρους των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου ο Αθανάσιος Τσοτίνας τόνισε « Πήραμε τις προτάσεις και μεταβαίνουμε στα μπλόκα για τις περαιτέρω αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης ανέφερε «αυτό θα το αποφασίσει ο καθένας μας χωριστά» και « όλα θα τα ζυγίσουμε».

Τσίπρας: Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, η οποία ξεκίνησε σε καλή βάση, για έναν διάλογο, που όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό συζητήθηκαν τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Οι αλλαγές στο φορολογικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως, εκτός από τις αλλαγές Κατρούγκαλου για τη μεταβατικότητα στις διατάξεις του ασφαλιστικού, χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε μία πρόταση με αλλαγές στο φορολογικό και ειδικότερα για τους υψηλότερους συντελεστές. Ετσι με αυτά τα δύο όπλα στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους αγρότες να αποσυρθούν από τα μπλόκα.

Την ελπίδα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στη συνάντηση».

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού χώρου

Η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου, δήλωσε πριν λίγο στο ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM" και στο δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγρκότηση της χώρας. Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι "δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα" στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευσπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ποια μπλόκα πάνε στο Μαξίμου

Σημειώνεται πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη, Παναγιώτης Καλογιάννης, και από τις Μικροθήβες, Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια