Ειδήσεις

Ενωμένοι οι αγρότες της Κρήτης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ομόφωνη απόφαση «όχι στον στημένο μονόλογο, που προσπαθεί να "μαγειρέψει" η κυβέρνηση», έλαβε τελικά η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών. Και οι εννέα συνδικαλιστές συμφώνησαν ότι η Κρήτη δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στείλει εκπροσώπους της στην περίφημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου εκτιμά ότι θα παιχτούν παιχνίδια μεταξύ κυβέρνησης και αγροτικών στελεχών που ανήκουν στο δικό της στρατόπεδο.

Θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τις κινήσεις τους με βάσει τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο είναι αποφασισμένοι, όπως οι ίδιοι τονίζουν «αν ψηφιστούν τα μέτρα θα μας βρουν μπροστά τους», λένε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα και ο Μιχάλης Μαλιωτάκης στο τέλος της διαδικασίας συμφώνησε ότι η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή για τις όποιες αποφάσεις και τα μέλη θα ακολουθήσουν κατά γράμμα ότι αποφασιστεί «λειτουργώντας σαν στρατιώτες».

Νωρίτερα ο Μιχάλης Μαλιωτάκης επικαλέστηκε απόφαση της Γ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας δικαιολογώντας τη θετική απάντηση που είχε δώσει για συμμετοχή του στο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Ενώ ο Μύρως Χιλετζάκης από τις Αρχάνες απέδωσε σε λάθος ή ακόμα και σε σκοπιμότητες κάποιων από την υπόλοιπη Ελλάδα την αναφορά του ονόματός του στην αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.  

Σε ότι αφορά την παραίτηση Τζωρτζάκη, φαίνεται πως δε θα ισχύει, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους υπόλοιπους αγρότες. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν τον ίδιο παραμένει μαζί με τον Πρ. Ιερωνυμάκη στην ηγεσία του Παγκρήτιου συντονιστικού Οργάνου των αγροτών.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιώργος Γωνιωτάκης από τα Χανιά πρότεινε ακόμα και τον αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος για δύο ή και περισσότερες ημέρες, ταυτόχρονα σε Χανιά και Ηράκλειο κι αυτό διότι όταν έγινε για δύο μέρες στα Χανιά αυτός ο αποκλεισμός, προκλήθηκε πανικός και έδειξε ότι αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο πίεσης από τη μεριά των αγροτών.

Εξάλλου πρότεινε επίσης να σταλεί προς την κεντρική εξουσία το μήνυμα ότι η Κρήτη ανά πάσα στιγμή πραγματοποιεί νέα δυναμική απόβαση, η οποία θα έχει θετικό αποτέλεσμα όπως και οι προηγούμενες ως προς την μαζική συμμετοχή του κόσμου.

Παραιτήσεις, ένταση και διαφωνίες

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ κ. Γιώργος Τζωρτζάκης υπέβαλε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δύο συνδικαλιστές συμφώνησαν να μετέχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρχει απόφαση του συντονιστικού.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης, καθώς συγκεκριμένοι συνδικαλιστές εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους συμφώνησαν να παραβρίσκονται στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει η Κρήτη από τη συνάντηση αυτή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλιωτάκης, που είναι ένας εκ των δύο μίλησε σε έντονο ύφος, τονίζοντας πως είχε πάρει εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής του και ότι έτσι κι αλλιώς πάντα η Κρήτη ζητούσε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δε θα ήταν σωστό κάποια μπλόκα από την υπόλοιπη Ελλάδα, να προσπαθήσουν σήμερα να "καπελώσουν" το νησί μας.

 

Μέλη της ομάδας έδωσαν το "παρών" στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ για να πάρουν μέρος στη παγκρήτια σύσκεψη, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν εκ νέου στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου και παραμένουν συγκεντρωμένοι εδώ και ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Στην Εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου στο ύψος που βρίσκεται το Σεληνάρι, μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου, την Πέμπτη το πρωί και μέχρι το μεσημέρι είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Από τις 3 το μεσημέρι και για μισή ώρα οι αγρότες προχώρησαν σε κλείσιμο της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου στο ύψος του Αγίου Γεωργίου. Ο αποκλεισμός του δρόμου γινόταν ανά μισή ώρα, επίσης στις 4 και στις 5 το απόγευμα και μετά αποχώρησαν από το μπλόκο.

Οι αγρότες μετέβησαν νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα του Λασιθίου προχωρώντας έτσι και σε κατάληψη του κτιρίου, ως μια ακόμη ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Από τη σημερινή κινητοποιήση των αγροτών στην εφορία του Αγίου Νικολάου

Ο αγώνας τους όπως λένε δεν τελειώνει, αλλά κλιμακώνεται.

Συνέντευξη Τύπου δίνουν οι αγρότες στο μπλόκο των Πραιτωρίων

Η Επιτροπή του Μπλόκου Πραιτωρίων καλεί σε ανοιχτή συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 19 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στον κόμβο των Πραιτωρίων, με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων, την κλιμάκωση της δραστηριότητας και τα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς που υπερασπίζεται το μπλόκο, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Παρακαλούμε τα ΜΜΕ όπως μεριμνήσουν για την δημοσιογραφική της κάλυψη.

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη, Ράνια Μωραΐτη, Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης, κ. Σιγανός

Σχόλια