Ειδήσεις

Παγκρήτιο αντάμωμα στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Αρώματα και γεύσεις από παραδοσιακά γαστρομαγειρέματα με συνταγές της Κρητικής κουζίνας από όλο το νησί θα κυριαρχήσουν στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στα Ρουσοχώρια Πεδιάδος Ηρακλείου. Στο φεστιβάλ συμμετέχει και η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου.

Πρόκειται για ένα Παγκρήτιο πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα -την λαϊκή παράδοση και πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και είναι υπό την αιγίδα του δήμου Μινώα - Πεδιάδος, με οργανωτές  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστολιανών και την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχει ταυτιστεί με το διατροφικό και γευστικό πολιτισμό του τόπου και ένας από τους στόχους του είναι να μεταφέρει στις νεότερες γενιές παλιές παραδοσιακές συνταγές.

Συγκεκριμένα, πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ ένα παραδοσιακό φαγητό ή ένα γλυκό με υλικά που προσφέρει η Κρητική ύπαιθρος που αποτελούν τη βάση για το «θαύμα» της Κρητικής κουζίνας.

Πρόκειται για ένα αντάμωμα Συλλόγων όπου αναδεικνύεται η συνεργασία, η παράδοση και ο πολιτισμός μας. Με  ελεύθερη είσοδο, τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών Συλλόγων θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που αφορούν:

Την Κρητική διατροφή, τις ευεργετικές ιδιότητες της Κρητικής κουζίνας, παρουσίαση Κρητικών συνταγών, παρουσίαση λαϊκής παράδοσης (μουσική και χοροί), παρουσίαση παραδοσιακών στολών κ.α.

Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις παραδοσιακού και κοινωνικού χαρακτήρα που τιτλοφορούνται «Παιδική Γωνίτσα» και «Παντοπωλείο Αγάπης».

1. «Παιδική γωνίτσα»: Παράδοση είναι όσα παραδίνουμε στις επόμενες γενιές, γι' αυτό μια χαρούμενη «Παιδική γωνίτσα» θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και των γιαγιάδων, από διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους, θα φτιάξουν ζαχαρωτές μαντινάδες και σκιουφιχτά  μακαρόνια.....μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τα συνοδεύουν!

2. «Παντοπωλείο της αγάπης»: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, στις 15 Φεβρουαρίου, και τη σπουδαία βοήθεια που δίνει η «Ηλιαχτίδα», στις οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στο χώρο θα υπάρχει το «Παντοπωλείο της αγάπης» με προϊόντα που θα προσφέρουν σύλλογοι και χορηγοί. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Ηλιαχτίδα.

Σχόλια