Ειδήσεις

Στον πάτο το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας

Στον πάτο για ακόμη μία χρονιά το ελληνικό σύστημα υγείας, που κατατάσσεται στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην αποδοτικότητά του για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κρατάνε χαμηλά το ελληνικό σύστημα υγείας είναι η αδυναμία για αυθημερόν πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, οι λίστες αναμονής, το «φακελάκι», η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια, το έλλειμμα στη φροντίδα των ηλικιωμένων, οι καισαρικές τομές και η μη πρόληψη του καπνίσματος.

Το ελληνικό σύστημα υγείας υστερεί επίσης στο δικαίωμα σε δεύτερη γνώμη και στην πρόσβαση του ασθενούς στον φάκελο υγείας του. Στον αντίποδα, στα θετικά του συστήματος είναι η νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, η απευθείας πρόσβαση σε εξειδικευμένο γιατρό χωρίς παραπεμπτικό, η μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Για άλλη μία χρονιά ο ανεξάρτητος οργανισμός Health Consumer Powerhouse, αξιολογώντας 48 δείκτες «απόδοσης» των συστημάτων υγείας, έδωσε στη χώρα μας 577 βαθμούς (με άριστα το χίλια), κατατάσσοντάς την στην 28η θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 916 βαθμούς, στη δεύτερη η Ελβετία με 894 βαθμούς και στην τρίτη η Νορβηγία με 854 βαθμούς.

Στον αντίποδα, βρίσκονται το Μαυροβούνιο, η Πολωνία και η Αλβανία (484, 523 και 524 βαθμοί αντίστοιχα). Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία (19η θέση με 695 βαθμούς), η Πορτογαλία (20ή θέση και 691 βαθμοί) και η Ιταλία (22η θέση με 667 βαθμούς), αλλά και η γειτονική FYROM που κατατάσσεται 18η σε σύνολο 35 χωρών με 699 βαθμούς.

Το απογοητευτικό είναι ότι το ελληνικό σύστημα υγείας υποχωρεί διαρκώς στη συγκεκριμένη κατάταξη. Το 2012 κατείχε την 22η θέση, το 2013 την 25η θέση και τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται καθηλωμένο στην 28η θέση. Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση για τη δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η οποία αναφέρεται ως εντυπωσιακά μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες που εφήρμοσαν επίσης δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρεται μεταξύ 2009 και 2011 στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας κατά 28%, αριθμός «μοναδικός» -όπως χαρακτηρίζεται- για την Ευρώπη, αφού  στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση η αντίστοιχη μείωση κυμάνθηκε σε επίπεδα ίσα ή μικρότερα του 10%.

Σχετική παρέμβαση Αυγενάκη στη Βουλή

Στην αρνητική θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας αναφορικά με το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς και στις επιπτώσεις για το νευραλγικό τομέα της υγείας, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Άλλη μια αρνητική κατάταξη επεφύλαξε με την «αριστερή πολιτική» της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη χώρα μας, αυτή τη φορά όσον αφορά το εθνικό σύστημα υγείας. Στην ετήσια έκθεση του, ο διεθνής ανεξάρτητος Οργανισμός Health Consumer Powerhouse, που αξιολόγησε 48 δείκτες «απόδοσης» των συστημάτων υγείας, έδωσε στη χώρα μας 577 βαθμούς (με άριστα το χίλια), κατατάσσοντάς την στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία (19η θέση με 695 βαθμούς), η Πορτογαλία (20η θέση με 691 βαθμούς) και η Ιταλία (22η θέση με 667 βαθμούς). Ακόμη και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατατάσσονται σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας, όπως η γειτονική FYROM που κατατάσσεται 18η (με 699 βαθμούς) σε σύνολο 35 χωρών».

Επίσης, τονίζεται ότι «Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται».

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα «1. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας; 2 Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την εξοικονόμηση πόρων και την βέλτιστη αξιοποίηση αυτών; Υπάρχει σχέδιο για αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας; και 3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;».

Σχόλια