Ειδήσεις

Οι φορολογικές δηλώσεις και τα φορολογικά έσοδα στην Κρήτη

Έτοιμες να υποδεχθούν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 είναι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πλην όμως μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας.

Εκκρεμούν όμως νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης και ακύρωσης των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους.

Στο θέμα της εξόφλησης των φόρων, ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει προαναγγείλει αλλαγές στις δόσεις (αντί για πρώτη δόση τον Ιούλιο εξετάζεται πρώτη δόση τον Μάιο και ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού τους) ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι φοροτεχνικοί της Κρήτης κρίνουν πολύ θετική αυτή την εξέλιξη με την ευχή να μην υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτρονική διαδικάσια κάτι που έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Την ίδια ώρα όπως τονίστηκε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" από τον φοροτεχνικό Μανόλη Καφτάκη πάρα την οικονομική κρίση τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο του 2016 αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τον πρώτο μήνα του 2016:

·       Τα έσοδα που εισέπραξαν οι ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 255,05 εκατ. ευρώ ή κατά 10,24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015 και έφθασαν στα 2,745 δισ. ευρώ. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

·       Τα έσοδα που εισέπραξαν τα Τελωνεία μειώθηκαν κατά 104,236 εκατ. ευρώ ή κατά 11% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015 και μειώθηκαν στα 843,68 εκατ. ευρώ.

·       Τα συνολικά έσοδα που εισέπραξαν οι ΔΟΥ και τα Τελωνεία αυξήθηκαν κατά 150,81 εκατ. ευρώ ή κατά 4,39% και έφθασαν στα 3,589 δισ. ευρώ.

·       Τα μη φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 62,11 εκατ. ευρώ ή κατά 16,36% και περιορίστηκαν στα 317,59 εκατ. ευρώ.

·       Το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων ανήλθε σε 3,9 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε κατά 88,7 εκατ. ευρώ ή κατά 2,32% σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο.

·       Οι επιστροφές φόρων που καταβλήθηκαν ήταν μειωμένες κατά 60,1 εκατ. ευρώ ή κατά 16,86% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015 και περιορίστηκαν σε 296,25 εκατ. ευρώ.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια