Ειδήσεις

Σοκ για τους ιδιοκτήτες - διπλασιασμός φόρων στα ενοίκια

Χτύπημα κάτω από τη μέση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά και με το άδειο πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου να μην αντέχει άλλες πρόσθετες, ασήκωτες φορολογικές υποχρεώσεις, έρχεται να αποτελέσει το σενάριο που θέλει η κυβέρνηση να προχωρά στο διπλασιασμό του φόρου στα ενοίκια.

Χωρίς ακόμα κάτι να έχει επισήμως ανακοινωθεί, τα σενάρια και μόνο αύξησης της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων να κάνει λόγο για ωμή καταλήστευση. Τη στιγμή που πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν αγώνα προκειμένου να εισπράξουν τα ενοίκιά τους, αφού, με δεδομένη την οικονομική στενότητα και την υπερχρέωση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, αδυνατούν να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των ενοικίων για τα σπίτια ή τα καταστήματα που νοικιάζουν. Παράλληλα, αντιμετωπίσουν τα φέσια εκείνων που γίνονται... καπνός, αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια όχι μόνο μερικών μηνών αλλά και ολόκληρης της χρονιάς, καθώς επίσης και τη νέα μόδα, που σε περίοδο κρίσης θέλει να λειτουργεί και "τεφτέρι", αφού συνηθίζεται να δίνεται έναντι ακόμα και για την αποπληρωμή του ενοικίου.

Βάσει όλων αυτών και υπό αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας, το σενάριο διπλασιασμού της φορολόγησης στα ενοίκια των ακινήτων, που, όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, φαίνεται όχι μόνο να πέφτει στο κενό, αλλά να "γυρνάει μπούμερανγκ", αφού δε θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους, αλλά μάλλον τα "μαύρα" ενοίκια.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι, χωρίς τον παραμικρό διάλογο, η κυβέρνηση προχωράει σε απαράδεκτες ρυθμίσεις, «οι οποίες σαρώνουν τα πάντα και αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, «αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί πράγματι να αληθεύουν τα σημερινά δημοσιεύματα για υπαγωγή των εισοδημάτων από μισθώματα:

1. Σε ενιαία φορολογική κλίμακα από 22 έως και 50%, από 11-33% που είναι σήμερα, συν την "έκτακτη εισφορά" +2-8%!

2. Χωρίς το αφορολόγητο όριο των 9.550 €.

3. Χωρίς έκπτωση δαπανών επισκευών, ασφαλίστρων και αποσβέσεων, και

4. με τον ΕΝΦΙΑ να μετατραπεί άμεσα σε ακόμη δημευτικότερο ΦΑΠ!!!

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί, χωρίς τον παραμικρό διάλογο με την οργάνωσή μας, προχωρείτε σε τέτοιες απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες σαρώνουν τα πάντα και αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σας θυμίζουμε και πάλι ότι η αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων θεσπίστηκε όχι ως "ρουσφέτι" για τους εκμισθωτές ακινήτων, αλλά για να εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Αν επιμείνετε σε υπαγωγή τους σε ενιαία φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22-50%, η οποία διπλασιάζει το φορολογικό βάρος των μικροϊδιοκτητών και αποτελεί κυριολεκτικά ωμή καταλήστευσή τους, ζητούμε:

1. Να αναγνωρίσετε και στους εκμισθωτές ακινήτων το αυτονόητο αφορολόγητο των 9.500 €.

2. Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης-επισκευής και της επερχόμενης υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους.

3. Να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, αφού καταργείτε την αυτοτελή φορολόγηση, γιατί στην πραγματικότητα το ένα αποκλείει το άλλο, δε γίνεται να πληρωθούν και τα δύο μαζί!».

Διαφορετικά, καταλήγει, «εξωθείτε τους φορολογούμενους σε πλήρη εγκατάλειψη των ακινήτων τους, ή σε στροφή προς τη φοροδιαφυγή, ως μόνη σωτηρία τους από το σφυρί του πλειστηριασμού ή την πόρτα της φυλακής, και με βέβαιο αποτέλεσμα ένα πραγματικό δημοσιονομικό "Βατερλό"!».

«Οικονομία χωρίς αγορά ακινήτων θεωρείται νεκρή»

Έντονη όμως στην είδηση αυτή είναι και η διαμαρτυρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, με τον πρόεδρό της και δικηγόρο Κώστα Αράπογλου, αναφερόμενος στα όσα "φοροεισπρακτικά" σχεδιάζονται, να λέει ότι «η συνεχής φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας οδηγεί σε συρρίκνωση και της οικοδομικής δραστηριότητας και των αγοραπωλησιών. Το κράτος πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οικονομία χωρίς αγορά ακινήτων θεωρείται νεκρή.

Γι' αυτό και πρέπει να μειώσει τους φόρους και ιδίως τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά να μη φορτώνει με επιπλέον βάρη τον Έλληνα φορολογούμενο. Το κράτος αυτή τη στιγμή, με πρόσχημα την ιδιοκτησία ακινήτων, αναγκάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δώσουν και τα τελευταία χρήματα που ίσως να τους έχουν απομείνει».

Με τον ίδιο μάλιστα να προσθέτει πως η ΠΟΜΙΔΑ το προηγούμενο Σάββατο, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιδιοκτητών Ακινήτων, που είχε οργανώσει στην Αθήνα, επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμερίστηκε πλήρως τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, καλώντας και εκείνος με τη σειρά του την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία στα ακίνητα.

«Δε θα δηλώνουν ενοίκια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, μιλώντας για τα νέα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης, περιγράφοντας ταυτόχρονα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης και δη όποιος έχει ακίνητα στο όνομά του, είπε πως «γενικά κάτι σχεδιάζεται, όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θα είναι αυτό. Αναμένεται αύξηση της φορολογίας, η οποία φαίνεται πως θα είναι κλιμακούμενη. Θα αυξάνεται, δηλαδή, ανάλογα με το εισόδημα. Όμως έχουμε πει, και θα το ξαναπούμε, πως το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι από τα πιο σκληρά που υπάρχουν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση και αυτό, σε συνδυασμό με την κρίση,

οδηγεί στο να μην μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν ούτε στα ενοίκιά τους, ούτε στο να πληρώσουν τη φορολογία και τις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Έτσι, θα δούμε για άλλη μια φορά και αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο να μη βγάζει πουθενά. Να καταλήγει σε μπούμερανγκ. Και ακόμα χειρότερα στο να μη δηλώνονται πολλά ενοίκια. Άρα το κράτος θα χάσει από αυτή τη διαδικασία».

 Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια