Ειδήσεις

Κρήτη: Διπλή "καλωδίωση" για την ενέργεια

Όχι μία αλλά δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, περιλαμβάνονται στην πρόταση του διαχειριστή του συστήματος, στη νέα μελέτη που βρίσκεται στο σταδιο της οριστικοποίησης και σχετίζεται άμεσα με το στόχο που δεν είναι άλλος από την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο για ένα έργο με πολλαπλές οικονομικές προεκτάσεις που περιλαμβάνεται στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος, που εκπονεί ο ΑΔΜΗΕ.

Η πρώτη και μεγαλύτερη διασύνδεση, σύμφωνα με το διαχειριστή προτείνεται να κατασκευαστεί από την Αττική και να έχει ισχύ 700MW (δύο καλώδια των 350MW) με τη χρήση τεχνολογίας συνεχόμενης τάσης. Για το project παρά τις τεχνικές προκλήσεις του, θα απαιτηθούν εργασίες μικρής κλίμακας στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, ενώ το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 730 εκατ. έως 1 δις ευρώ. Το υψηλό κόστος εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και η συγκεκριμένη διασύνδεση μπορεί να είναι έτοιμη σε διάστημα 9 ετών, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση σημαντικού αριθμού μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη (της τάξης των 1000MW).

Με δεδομένο ωστόσο ότι η μεγάλη διασύνδεση θα καθυστερήσει να δώσει λύση στο επείγον πρόβλημα της ασφαλούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ στη νέα ΜΑΣΜ προχωρά στην κατάθεση και μιας δεύτερης πρότασης για την κατασκευή μιας fast track διασύνδεσης ισχύος 200 MW με εναλλασσόμενη τάση. Το συγκεκριμένο καλώδιο θα συνδέει την άκρη της Πελοποννήσου με την Κρήτη και η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 180 εκατ. ευρώ και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέχρι το 2020) να τροφοδοτεί με ασφάλεια την Κρήτη καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ καθώς το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 70 ευρώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 90 εκ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε 2,5 χρόνια. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της τροφοδοσίας της Κρήτης, ενώ θα υπάρξει επιπλέον όφελος της τάξης των 2 εκ. ευρώ ετησίως από τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης ενέργειας (αξία χαμένου φορτίου). Και με τη συγκεκριμένη διασύνδεση δίνεται η δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο νησί της τάξης των 300MW ενώ θα βοηθήσει και στην ηλεκτρική αποσυμφόρηση της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει κορεστεί.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην περίοδο 2012 - 22013 το ετήσιο κόστος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που αφορούν στην Κρήτη (ΥΚΩ είναι το ποσό που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους προκειμένου να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών και να διατηρηθεί ίδιο το κόστος της μεγαβατώρας για τους κατοίκους των νησιών) ήταν της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

Εφόσον προχωρήσουν τα δύο έργα, η ενδιάμεση λύση αλλά και η μεγάλη διασύνδεση, τότε θα λυθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και το κόστος των 800 εκατομμυρίων θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς, οριστικά μετά τη σχετικά γρήγορη απόσβεση του έργου.

Σχόλια