Ειδήσεις

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Οροπέδιο Λασιθίου

Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο της Καρδαμούτσας (είσοδος του Οροπεδίου) -παρά το δριμύ ψύχος (-4) βαθμοί κελσίου- κλιμακώνοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις τους. Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση πως θα εμείνει στις κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια του αφανισμού του αγρότη, όπως χαρακτηριστικά λένε. Επίσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή τους με γεωργικά μηχανήματα.

Οι αγρότες του Οροπεδίου είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν το "χορό" των κινητοποιήσεων στην Κρήτη την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου εν μέσω χιονοπτώσεων και πολικού ψύχους. Την στήριξη της απεύθυνε και έμπρακτα η δημοτική αρχή με τη διαρκή παρουσία τόσο του δήμαρχου κ. Γιάννη Στεφανάκη όσο και του αντιδημάρχου κ. Κωστή Σιγανού που ξενύχτησαν μαζί με τους αγρότες.

Παράλληλα, το συντονιστικό όργανο του μπλόκου των αγροτών και κτηνοτρόφων του Οροπεδίου Λασιθίου εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «από την 25η Ιανουαρίου 2016 προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του οδικού δικτύου που οδηγεί προς Ηράκλειο» δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τη συμμετοχή τους στο αγώνα των αγροτών όλης της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, τα οποία «θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στο λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ψήφισμά τους «οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογενειακής μορφής, με εμφανή την έλλειψη υποδομών, δεν μπορούν να αντέξουν το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής και να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά.

«Με τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό, θα αναγκαστούν να σταματήσουν να παράγουν και θα εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους» συνεχίζει η ανακοίνωση των αγροτών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων του Οροπεδίου αναφέρει:

Ζητούμε:

1. Tην απόσυρση των προτεινόμενων μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό και στη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό της Χώρας να συζητηθούν αυτά τα θέματα από μηδενικής βάσης.

2. Να γίνει επιτέλους ο αναγκαίος προγραμματισμός για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της περιοχής μας, (αναδιάρθρωση αγροτικής γης, αρδευτικό, οδικό δίκτυο προσπέλασης της περιοχής μας) που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υψηλό κόστος παραγωγής.

Σε συνέχεια των παραπάνω κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Οροπεδίου Λασιθίου, το συντονιστικό όργανο του μπλόκου του Οροπεδίου Λασιθίου συνεδριάζοντας την 27η Ιανουαρίου 2016, αποφάσισε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, να προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό των καταστημάτων των Τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή, με γεωργικά μηχανήματα καθώς και με αντιπροσώπευση από το μπλόκο.

Επίσης συμμετέχει με τον ίδιο τρόπο στην τετράωρη κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ  στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Θέτει υπόψη δε το παραπάνω ψήφισμα, προς τις αρμόδιες διοικήσεις και τους ανάλογους φορείς, καθώς και προς τα ΜΜΕ.

Σχόλια