Ειδήσεις

Πλούσια η δράση του Δημοτικού Κυνοκομείου για τα αδέσποτα

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη δράση του Δημοτικού Κυνοκομείου και του Κτηνιατρείου Ηρακλείου τη χρονιά που πέρασε, με 453 στειρώσεις, 407 επανεντάξεις και 117 υιοθεσίες, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Π. Ινιωτάκης δηλώνει ότι «η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν τιμά την κοινωνία μας».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο Δήμος Ηρακλείου αναγνωρίζοντας την ευαισθησία των πολιτών και των ζωόφιλων οργανώσεων για τα ζώα συντροφιάς και ιδιαίτερα για τα αδέσποτα, και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τον περιορισμό οικονομικών πόρων, διέθεσε ένα σημαντικό ποσό το έτος 2015 στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου, από ίδιους πόρους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η διάθεση των πιστώσεων αφορούσε την αμοιβή των υπηρεσιών 2 κτηνιάτρων, την αγορά τροφής, κτηνιατρικών φαρμάκων και αναλώσιμων συνεργείου περισυλλογής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των υποδομών του Κυνοκομείου και του Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Το έτος 2015 ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από το αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων το οποίο λειτουργεί στην περιοχή του και το οποίο είναι το μοναδικό δημοτικό καταφύγιο σε όλη την Κρήτη, απέκτησε και άδεια λειτουργίας Δημοτικού Κτηνιατρείου στον ίδιο χώρο του καταφυγίου.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, στο κυνοκομείο πραγματοποιήθηκαν:

1) Εισαγωγές: 546

2) Στειρώσεις: 453

3) Επανεντάξεις: 407

4) Υιοθεσίες: 117

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης δεν παραλείπει να εκφράσει και τις ευχαριστίες του Δήμου Ηρακλείου προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και τους απλούς πολίτες για τη συμβολή τους στην περίθαλψη, στην προώθηση των υιοθεσιών, στις στειρώσεις και στην παροχή δωρεών.

Εξάλλου, ο κ. Ινιωτάκης καλεί για άλλη μία φορά τους ιδιοκτήτες σκύλων να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα σκυλιά. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν τιμά την κοινωνία μας και η μη τήρηση των υποχρεώσεων από τους/τις ιδιοκτήτες/τριες δεσποζόμενων ζώων είναι μερικά από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Υπενθυμίζεται στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων ότι, σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, είναι υποχρέωσή τους να ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το ζώο τους και να αποστέλλουν στο Δήμο αντίγραφο της ηλεκτρονικής σήμανσής του. Επίσης, πολλοί από αυτούς θεωρούν πως όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να βρουν λύσεις. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό (στο Ηράκλειο δεν ξεπερνά τις 80 θέσεις), και επιπλέον δίνεται προτεραιότητα στις στειρώσεις καθώς και σε ζώα που χρήζουν θεραπείας. Η έλλειψη προσωπικού και ο περιορισμός των προσλήψεων σε όλη την Ελλάδα είναι ένα ακόμα πρόβλημα που δυσχεραίνει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στηριζόμενος στην κατανόηση των πολιτών και στη συμβολή τους στη διαχείριση αδέσποτων ζώων, θα επιδιώξει την ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε το έτος 2016 να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα προς την κατεύθυνση των στειρώσεων, της θεραπείας, της φροντίδας και των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων».

Σχόλια