Ειδήσεις

Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Ζώων για τα αδέσποτα στην Κοζάνη

Η διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους όλης της χώρας έχει συναντήσει μεγάλες δυσκολίες. Σε πολλές περιοχές της χώρας είναι εμφανής η αδιαφορία και ολιγωρία των Αρχών, ενώ σε άλλες περιοχές, γίνονται προσπάθειες, με τη συνεργασία δημοτικών Αρχών και φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών. Το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταίο χρόνια μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αυξημένος αριθμός εγκαταλελειμμένων ζώων. Τις τελευταίες μέρες, η περίπτωση του Δήμου Κοζάνης τράβηξε το φως της δημοσιότητας για το εκεί κυνοκομείο, όπου υπήρξαν καταγγελίες για μεγάλο αριθμό θανάτων.

Σύμφωνα με τους Νόμο 4039 και 4235, τα αδέσποτα περισυλλέγονται με ευθύνη του Δήμου, στειρώνονται, περιθάλπονται αν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, εμβολιάζονται, σημαίνονται με μικροτσίπ και επιστρέφουν άμεσα στη γειτονιά τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν στη δημόσια συζήτηση για το σοβαρό αυτό ζήτημα επισημαίνοντας τις ήδη διατυπωμένες θέσεις τους, που έχουν τεθεί υπόψη και του Δήμου Κοζάνης

Θα πρέπει να αποφεύγεται ο εγκλεισμός άλλων ζώων σε κυνοκομεία δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν είναι σε καμιά περίπτωση καλές και ο νόμος έχει διατυπωμένο στόχο την αποφυγή του μόνιμου εγκλεισμού ζώων. Ο εγκλεισμός ζώων σε κυνοκομεία δεν συμβάλλει στη δραστική λύση του προβλήματος διότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κυνοκομεία επιδεινώνονται λόγω του αριθμού των ζώων που αυξάνεται ραγδαία. Ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η σημαντική μείωση του αριθμού  των αδέσποτων, η αύξηση των υιοθεσιών και το τελικό κλείσιμο του κυνοκομείου.

Να εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα στείρωσης/εμβολιασμού/απελευθέρωσης σύμφωνα με όσα ορίζει ο Νόμος (άμεση επιστροφή του ζώου στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκε).

Να αποδίδονται ποινικές και διοικητικές ευθύνες όπου υπάρχουν.

Για ζώα που βρίσκονται ήδη σε κυνοκομεία, να υπάρχει μέριμνα για κατάλληλη τροφή, νερό, καθαριότητα και άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Όσα ζώα είναι υγιή, να επιστρέψουν άμεσα στο σημείο απ' όπου περισυλλέχθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ζώο που έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του και κρίνεται υγιές. Είναι απαραίτητο, επίσης, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα κυνοκομεία.

Να διατεθεί όλα τα προβλεπόμενα ποσά για τα αδέσποτα όπως ορίζει ο Νόμος (στείρωση/περίθαλψη/εμβολιασμός/επανένταξη στη γειτονιά τους).

Να προωθούνται οι υιοθεσίες ζώων εντός του Δήμου σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωους πολίτες. Με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα που ήδη υφίσταται σε πολλούς Δήμους όπως και η Κοζάνη, είναι απαραίτητο να υπάρξει Δημόσιο κάλεσμα ώστε να ενισχυθεί η υιοθεσία και όχι η αγορά ζώων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το πρόβλημα με τελικό στόχο την εξάλειψή του.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση σε ότι αφορά τις παραπάνω ενέργειες, δεδομένου ότι έχουμε ηθική υποχρέωση και οφείλουμε να προστατεύουμε τη φύση και τα ζώα και όχι να τα οδηγούμε στην εξαθλίωση, τη φυλάκιση και τελικά τον θάνατο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθυνόμενοι προς τον Δήμαρχο ζητούμε να κατευθύνει όλες τις ενέργειες του Δήμου Κοζάνης προς την εφαρμογή του νόμου και τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, την προώθηση των στειρώσεων όχι μόνο για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, την απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών όλων των ηλικιών για μια πιο φιλική και υπεύθυνη στάση προς τα ζώα. Και στην κατεύθυνση αυτή θα σταθούμε αρωγοί, όπως και κάθε καλόπιστος πολίτης.

Σχόλια