default-image

Με… θρίλερ η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στο Top16

Μπάσκετ
Με… θρίλερ η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στο Top16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και βρέθηκε με την πλάτη τον τοίχο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να… ανοίξει λογαριασμό στο Top16 της Ευρωλίγκας επικρατώντας με 68-66 της Μάλαγα στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» δεν είχαν καλή απόδοση, όμως η τύχη ήταν με το μέρος τους στο τέλος καθώς μετά τη δεύτερη χαμένη βολή του Γκιστ που μείωσε σε 65-66 22'' για το τέλος, ο Τόμας στη διεκδίκηση του ριμπάουντ και υπό την πίεση του Δημήτρη Διαμαντίδη, έστειλε την μπάλα άουτ. Στην επαναφορά ο Φελντέιν «εκτέλεσε» τους Ισπανούς από τα 6,75μ. για το 68-65 11'' για το τέλος. Στην τελευταία επίθεση η Μάλαγα δεν κατάφερε να σκοράρει.

Νωχελικά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τον Παναθηναϊκό να έχει τον έλεγχο, μεν, αλλά τη Μάλαγα να ακολουθεί κατά πόδας. Οι πράσινοι δεν εκμεταλλεύτηκαν κάποιες καλές άμυνες τους για να ξεφύγουν αλλά διατηρούσα, σχεδόν, ανελλιπώς το προβάδισμα (11-8 στο 6'). Η επιθετική δυσλειτουργία των γηπεδούχων δεν τους άφησε να εγκαθιδρύσουν με περισσότερο ισχυρό τρόπο την κυριαρχία τους, σκοράροντας κυρίως με βολές.

Οι Ανδαλουσιανοί βρήκαν τον τρόπο να ισοφαρίσουν σε δύο περιπτώσεις (13-13 στο 8' και 17-17 στο 9') με τρίποντα από Σμιθ και Τζάκσον. Όμως, το τριφύλλι απάντησε με καλάθι του Ραντούλιτσα και του Διαμαντίδη για να ολοκληρώσει την πρώτη περίοδο, όντας μπροστά με 21-17.

Ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε τρόπο να σκοράρει πλην βολών και μοιραία δεν μπορούσε να ξεφύγει, με τον Τζάκσον να φροντίσει γι' αυτό σκοράροντας από μακρινή απόσταση, για να φέρει το ματς στα ίσα (24-24 στο 13'). Η αστοχία ήταν χαρακτηριστικό και των δύο ομάδων, αλλά οι γηπεδούχοι έλεγχαν την μάχη των ριμπάουντ και τον αγώνα. Σιγά σιγά ξεκίνησαν να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση και κατάφεραν να ξεφύγουν με 7 πόντους (31-24 στο 16΄) με λέι απ του Φελντέιν στον αιφνιδιασμό, ύστερα από ωραίο κλέψιμο και ασίστ του Γκιστ, ο οποίος ήταν κακός επιθετικά αλλά συνεισέφερε σε όλους τους άλλους τομείς.

Μετά το τάιμ άουτ του Πλάθα, η Μάλαγα εμφανίστηκε καλύτερη, βρήκε λύσεις στην επίθεση -ακόμα και με τραβηγμένα τρίποντα- επωφελήθηκε την κακή επιθετική εικόνα του Παναθηναϊκού και ισοφάρισε, εκ νέου (33-33 στο 18'). Το τριφύλλι δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να ανακτήσουν το προβάδισμα και με τους Διαμαντίδη Καλάθη, καθώς και με δύο πολύ καλές άμυνες, πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 4 πόντων (37-33).

Οι κακές επιθετικές επιλογές των πρασίνων συνεχίστηκαν και μετά την ανάπαυλα, αλλά η άμυνα τους ήταν αυτή που τους διατήρησε στο προβάδισμα. Αυτό, μάλιστα, διευρύνθηκε δια χειρός Γκιστ και Πάβλοβιτς, οι οποίοι ευστόχησαν πίσω από τα 6.75μ. και έδωσαν αέρα 8 πόντων (47-39 στο 24') στην ομάδα τους. Η διαφορά έφθασε μέχρι και το +9 (48-39) προτού η Μάλαγα τρέξει σερί 6-0 για να πλησιάσει στους 3 (48-45 στο 27').

Οι Ανδαλουσιανοί ευστοχούσαν από μέση και μακρινή απόσταση, ο Παναθηναϊκός χώλαινε στην επίθεση και μοιραία δεν μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση νίκη και να μετουσιώσει την υπεροχή του σε ένας ευρύ προβάδισμα. Το 58-55 της τρίτης περιόδου άφηνε ορθάνοιχτους λογαριασμούς για την τελευταία περίοδο.

Εκεί ήρθε, όμως, η ολική ανατροπή για τους Ισπανούς. Με επιμέρους 7-3 μέχρι το 33ο λεπτό, κατάφεραν να πάρουν ξανά την πρωτοκαθεδρία, ύστερα από πολλή ώρα (61-62), έχοντας κατορθώσει να εξουδετερώσουν και στις δύο πλευρές του παρκέ το τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνα του, έπνιξε τη Μάλαγα αλλά δεν μετουσίωσε την προσπάθεια του αυτή σε πόντους ώστε να περάσει μπροστά παρά μόνο να ισοφαρίσει (64-64 στο 38?) με 1/2 βολές του Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν απόλυτα άστοχος μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αμφότερες οι ομάδες ήταν άστοχες αλλά η Μάλαγα διατηρούσε το προβάδισμα (64-66) 34 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Γκιστ έβγαλε μεγάλη άμυνα, κέρδισε το φάουλ -στη διεκδίκηση ριμπάουντ- έβαλε 1/2 βολές αλλά η κατοχή έμεινε στο τριφύλλι. Στην επαναφορά ο Διαμαντίδης πάσαρε στον αμαρκάριστο Φελντέιν, ο οποίος ευστόχησε στην πιο κρίσιμη στιγμή και έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (68-66), 11.4 δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 37-33, 58-55, 68-66.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10 (2), Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 6, Παππάς, Φελντέιν 7, Διαμαντίδης 17 (2), Γκιστ 7, Καλάθης 9, Παπαγιάννης 2, Κούζμιτς 6.

ΜΑΛΑΓΑ (Πλάθα): Τζάκσον 8 (2), Ντίαθ 4, Χέντριξ 4, Τόμας 7, Ντίεθ 8, Σουάρεθ 3, Σμιθ 22 (3), Νέντοβιτς 2, Βάθκεθ 4, Νέλσον 4.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News