Ειδήσεις

"Έφυγε" ο Σκαλανιώτης βιολάτορας Κώστας Βασιλάκης

Στο πένθος έχει βυθιστεί η κοινωνία του Σκαλανίου, και όχι μόνο, στο άκουσμα του θανάτου, σήμερα τα ξημερώματα, ενός σπουδαίου βιολάτορα της Κρήτης, του Κώστα Βασιλάκη.

Ο Βασιλόκωστας, όπως ήταν επίσης γνωστός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη, ανήμερα των Θεοφανείων, στις 3 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σκαλάνι.

Για το θάνατο του Κώστα Βασιλάκη ο φιλόλογος Κώστας Παπαδάκης γράφει τα εξής:

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας σπουδαίος βιολάτορας της κρητικής μουσικής, ο Κώστας Βασιλάκης ή Βασιλόκωστας από το Σκαλάνι Ηρακλείου.

Ο Κώστας Βασιλάκης υπήρξε ένα λαμπερό αστέρι του κρητικού μουσικού στερεώματος. Πιστός στη γνήσια παραδοσιακή μουσική, με δημιουργικό όμως οίστρο και ταμπεραμέντο και προσωπικές μουσικές ερμηνεύσεις, αποτέλεσε ένα βασικό άξονα της πασίγνωστης σκαλανιώτικης μουσικής σχολής, την οποία υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες με αληθινό πάθος και έρωτα.

Αποκλειστικά αυτοδίδακτος, έχοντας όμως μελετήσει πολλές εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες της Κρήτης, αναδείχτηκε σε απαράμιλλο τεχνίτη του βιολιού, σε αληθινό καλλιτέχνη με ποικίλα και ζεστά ηχοχρώματα, συνεπαίρνοντας όλους όσους τον άκουγαν.

Έθεσε έτσι ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πλάνα από εκπομπές της "ΚΡΗΤΗ ΤV", με τον Κώστα Βασιλάκη να μιλάει για τη ζωή του και να παίζει το αγαπημένο του όργανο, το βιολί:

Σχόλια