Ειδήσεις

Κατρούγκαλος: Ενημερώνει τους αρχηγούς για το ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να τους ενημερώσει για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή θα ξεκινήσουν στις 11 για να τους παραδώσει το σχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο το υπό συζήτηση σχέδιο.

Αναλυτικότερα, στις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον Γ. Πλακιωτάκη της Ν.Δ., στις 12 το μεσημέρι με τον Β. Λεβέντη, στις 12:30 με εκπροσώπους από το Ποτάμι, στη 1 μ.μ. με τον Δ. Κουτσούμπα και στις 2 μ.μ. με τη Φ. Γεννηματά.

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο Γιώργος Κατρούγκαλος περιγράφει τους βασικούς άξονες της επερχόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ότι σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, ενώ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση δε θα κόψει κύριες συντάξεις.

Υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως έχει «συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και δηλώνει «βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ερεισμάτων στο διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τρεις κύριους άξονες:

* «Πρώτον, επιχειρεί τη συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

* Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις, ιδίως τις μικρές, και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.

* Και, τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό δέσμευση να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για τη διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά». Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Διευκρινίζει, δε, ότι η εθνική σύνταξη δε θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποίηση των ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Ανδρέας Νεφελούδης: «Aν ίσχυε σήμερα η εθνική σύνταξη θα ήταν 384 ευρώ»

«Αν δε λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δε θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις… Σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο Μega, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία, ενώ τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με τα ποσοστά αναπλήρωσης και πως ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Η εθνική σύνταξη θα είναι το «βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού, είπε ο ίδιος και εξήγησε ότι αν ίσχυε από σήμερα θα ήταν της τάξης των 384 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι το ύψος της καθορίζεται από το 60% του εισοδήματος φτώχειας και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

Η εθνική σύνταξη, όπως είπε, συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή της.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι η αναλογική σύνταξη «κι εκεί γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης». «Εμείς θα προσπαθήσουμε για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης» συμπλήρωσε ο κ. Νεφελούδης.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δε συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές, ενώ διαβεβαίωσε ότι δε θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις.

Σχόλια