Ειδήσεις

Ν. Μαριάς για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο με τις "καραβιές" των προσφύγων περιέγραψε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, που επισκέφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015 το νησί για επιτόπια ενημέρωση.

Ο Νότης Μαριάς, μιλώντας στο Ρ/Σ "Real FM", περιέγραψε τον τρόπο που «εκσυγχρονίζουν» το δουλεμπόριο προσφύγων οι Τούρκοι, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν πλέον ολοκαίνουριες βάρκες χωρητικότητας 100 ατόμων και δε νοιάζονται καθόλου αν το λιμάνι της Μυτιλήνης έχει γεμίσει από τα σκάφη, που ήδη τους κατάσχεσαν οι ελληνικές Αρχές.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στη Λέσβο για να δει εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διαπίστωσε ότι λόγω της καλοκαιρίας σε ένα μόλις 24ωρο φτάνουν στο λιμάνι περίπου 3.000-3.500 άνθρωποι. «Έτυχε να είμαι σε σκηνή, όπου οι λιμενικοί έφεραν ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα και μας είπαν ότι οι Τούρκοι, που τώρα θέλουν να μαζέψουν τις ελιές, έβαλαν τη Στρατοχωροφυλακή να διώχνει τους πρόσφυγες άρον-άρον, είτε προς τη Μυτιλήνη είτε προς τη μεριά της Χίου. Επίσης τους διώχνουν πριν αναγκαστούν - λόγω της απόφασης της Ε.Ε. που λέει ότι τα hotspots πρέπει να γίνουν και στην Τουρκία - να τους καταγράψουν και να τους κρατήσουν εκεί».

Περιγράφοντας όσα είδε στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ο Νότης Μαριάς είπε ότι υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά, ηλικίας μερικών μηνών μέχρι και 3 ετών, και ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 είναι ασυνόδευτα. «Βλέπω, πάντως, ότι το πρόβλημα θα ενταθεί και του χρόνου θα έχουμε πολύ μεγάλες ροές», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει τα hotspots να γίνουν στην Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε την κοροϊδία της Ε.Ε. σε σχέση με τη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων αφού από τους 66.000 που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα για μετεγκατάσταση σε χώρες της Ε.Ε. τελικά η δήθεν εταίροι μας δεν έχουν δεχτεί ούτε 200.

«Να καταγγείλουμε επίσης την κοροϊδία, αφού από τους 160.000 ανθρώπους που έπρεπε ήδη να έχουν φύγει από την Ελλάδα, ούτε 200 δεν έχουν μετακινηθεί», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

(Στη φωτογραφία ο Ν. Μαριάς από το πρόσφατο επίσης ταξίδι του στην Ειδομένη)

Σχόλια