Ειδήσεις

Νέο ναυτικό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

Νέο ναυτικό επεισόδιο με ρωσικά πλοία που ανάγκασαν τουρκικό εμπορικό να αλλάξει πορεία συνέβη σήμερα Δευτέρα εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Μία μόλις ημέρα μετά την παρ' ολίγον σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ ρωσικού αντιτορπιλικού σκάφους και τουρκικού αλιευτικού, ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο παρεμπόδιζε, σύμφωνα με τους Ρώσους, τη διέλευση ενός κομβόι που μετέφερε δυο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Russian Today λόγω της τεταμένης κατάστασης η ρωσική εταιρεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των δυο εξεδρών πιο κοντά στην Κριμαία. Ενώ οι δύο εξέδρες είχαν μετακινηθεί στη νέα θέση τους, ένα σκάφος υπό τουρκική σημαία μπήκε στη διαδρομή του ρωσικού κομβόι.

«Ενεργώντας κατά παράβαση των κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων και κατά τις γενικά αποδεκτές συμβάσεις της πλοήγησης, το τουρκικό σκάφος απέτυχε να περάσει εκτός πορείας της νηοπομπής. Πλησίασε εγκάρσια και προσπάθησε να σταματήσει την πορεία της, δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για μια σύγκρουση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου τηρούσε σιγή ασυρμάτου παρά τα αιτήματα από τα ρωσικά πλοία να απομακρυνθεί.

Το νέο επεισόδιο έρχεται μόλις ένα 24ωρο απ' τη "ναυμαχία" ρωσικού αντιτορπιλικού με αλιευτικό τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Λήμνου στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ψαράδες δεν ανταποκρίθηκαν στα σήματα του ρωσικού πλοίου να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα το ρωσικό πολεμικό πλοίο να ρίξει προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντας το τουρκικό σκάφος να αλλάξει πορεία.

Σχόλια