Ειδήσεις

Μαίνεται ο πόλεμος για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Δε λέει με τίποτε να κοπάσει η θύελλα που σηκώθηκε εντός και εκτός Λότζιας για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Μπορεί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός να υπεραμύνθηκε της απόφασης που πάρθηκε με επεισοδιακό τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το επιχείρημα όμως που επικαλέστηκε περί μικρών αυξήσεων και φθηνών και πάλι τελών κάθε άλλο παρά εκτόνωσε τις αντιδράσεις.

Τα "απόνερα" του εκρηκτικού Συμβουλίου, όπου είχαμε την αποχώρηση των παρατάξεων Κουράκη και Λυγερού και εν συνεχεία τα σφοδρά "πυρά" εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και της "Άμεσης Δημοκρατίας", συνεχίστηκαν χθες με πολύ σκληρές ανακοινώσεις από δημοτικές παρατάξεις και παραγωγικούς φορείς...

Παραγωγικοί φορείς που κάθε άλλο με καλό μάτι είδαν την αύξηση των τελών στις βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις από 0,30 στα 0,85 ευρώ ανά τ.μ. Όπως βεβαίως ισχύει και για τους δημότες που είδαν τα οικιακά τέλη να αυξάνονται για το 2016 από τα 0,78 στα 0,85 επίσης ευρώ το τ.μ.

Από πλευράς των επιχειρηματιών του Ηρακλείου υπήρξε έντονη αντίδραση διά μέσω του θεσμικού τους οργάνου, δηλαδή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης έδωσε το "παρών" στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση δημοτικών τελών και ιδιαιτέρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ηρακλείου που δραστηριοποιούνται στη ΒΙ.ΠΕ.

Ο κ. Αλιφιεράκης επανέλαβε μάλιστα ότι οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών αντιβαίνει, τη δεδομένη χρονική περίοδο, στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας και ζήτησε εκ νέου να υπάρξουν μειώσεις για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Χθες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε συνέχεια... Σε νεότερη δήλωσή του έσπευσε να διαμηνύσει στο Δήμο πως το Επιμελητήριο θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών.

Να σημειωθεί ότι με επιστολή του προς το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, στις 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τόνιζε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με τη συνεχή στοχοποίηση, οι χειμάζουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξουθενώνονται και τελικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Ειδικά στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, όπου, όπως γνωρίζετε, οι παροχές κοινόχρηστων υπηρεσιών είναι ανύπαρκτες και η εικόνα που παρουσιάζει είναι εικόνα εγκατάλειψης. Για τους παραπάνω λόγους, κύριε δήμαρχε, προτείνουμε να μην υπάρξει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, αντιθέτως μόνο μειώσεις μπορούν να ανταποκριθούν στη σημερινή πραγματικότητα».

Καταπέλτης ο Γ. Κουράκης

Και σε επίπεδο παρατάξεων, χθες συνεχίστηκε το πολεμικό κλίμα για τις αυξήσεις στα τέλη. Ένα 24ωρο μετά την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση, οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης εκτόξευσαν, μέσω πολύ σκληρής ανακοίνωσης αυτή τη φορά, νέα σφοδρή επίθεση προς τη δημοτική Αρχή, την οποία και κατηγόρησαν για άδικες, παράλογες και προκλητικές αποφάσεις...

Μόνο ένα χρόνο και τρεις μήνες "άντεξε" η δημοτική Αρχή στη διατήρηση των πολύ χαμηλών τιμών των δημοτικών τελών που τους παραδώσαμε. Οι πολύ νωπές δεσμεύσεις της περί «κοινωνικής πολιτικής» μετατράπηκαν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι άδικη, καθώς και αντίθετη με τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και προκαλεί την κοινή λογική.

Είναι απαράδεκτο να αποφασίζονται αυξήσεις στα τέλη των νοικοκυριών και στους επαγγελματίες βιοτέχνες-επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στη Βιομηχανική Περιοχή, όταν τα ποσοστά της ανεργίας είναι στα ύψη, οι συντάξεις και οι μισθοί μειώνονται, όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο (-2%) και όταν πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των "Ανοιχτών Οριζόντων" που υπογράφει ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και συνεχίζει: «Πιστεύαμε ότι η απόσυρση του θέματος, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, θα αποτελούσε μια ευκαιρία για να επανεξετάσουν το θέμα και να επαναπροσδιορίσουν την αρχική τους πρόταση.

Δυστυχώς όμως, η εισήγηση επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει γίνει καμία αλλαγή. Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των τελών χωρίς την προηγούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστά θεσμικό ατόπημα, καθότι οι αυξήσεις είχαν συμπεριληφθεί εκ των προτέρων στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος ψηφίστηκε την ίδια μέρα και δημιουργεί θέμα ηθικό και πολιτικό»...

«Η άρνησή της δημοτικής Αρχής για την απόσυρση της εισήγησης ανάγκασε την παράταξή μας να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μη θέλοντας να νομιμοποιήσει και να γίνει συνένοχη σ' αυτήν την εξουθενωτική, δυσβάσταχτη και ανάλγητη φοροεισπρακτική απόφαση της δημοτικής Αρχής. Το Ηράκλειο ήταν από τις πόλεις με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, εξαιτίας της πολιτικής των προηγούμενων Αρχών», επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

"Ενεργοί Πολίτες": «Δε δικαιολογείται βάσει αριθμών»

Για αδικαιολόγητη αύξηση, η οποία δε βγαίνει μαθηματικά, έκανε λόγο σε σκληρή ανακοίνωσή της η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", που επίσης αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Με βάση το μοναδικό έτος που έχει κλείσει λογιστικά, υπάρχει ένα πλεόνασμα 665.419,64 ευρώ. Στα ίδια νούμερα θα κλείσει και το 2015, με μια μικρή αύξηση στα έξοδα λόγω ετήσιας πλέον επιβάρυνσης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Από πού λοιπόν προκύπτει η ανάγκη αύξησης 13%, ώστε να φτάσουμε από τα 10.827.458,46 (2014) ή 10.290.360,99 (2015) (έσοδα) στα 12.313.517,07 (2016); Τι άλλαξε σε ένα χρόνο; Μήπως οι μισθοί; Ο αριθμός του προσωπικού; Το κόστος ασφάλισης, το κόστος καυσίμου, το κόστος συντήρησης... Τι απ' όλα; Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αυξήθηκε. Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία των δαπανών διαπιστώνουν πολύ καθαρά τις πτωτικές τάσεις που υπάρχουν», υπογραμμίζει η παράταξη του Ηλία Λυγερού.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια