Ειδήσεις

Αλεξιάδης: Αυξήσεις στα καύσιμα για να μην αυξηθούν τα τέλη

Αύξηση φόρου στα καύσιμα ώστε να υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την κατανάλωση, με το στόχο να είναι η παράλληλη μείωση του ετήσιου ποσού που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες για τα τέλη, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα επεξεργάζεται το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει το μεγαλύτερο φόρο στα καύσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπολογίζει και φόρο επί του φόρου, αφού ο ΦΠΑ 23% επιβάλλεται και επί του ειδικού τέλους.

Στόχος είναι να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου με την επιβολή ουσιαστικά μιας αύξησης του φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα. Το ποσό αυτό δηλαδή, όπως γράφει το ethnos.gr, θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν καίει πολλή βενζίνη.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον "Σκάι", θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά θα επιβληθεί ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και θα συνδεθεί με τη βενζίνη.

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσα σημεία είναι άδικα στα τέλη κυκλοφορίας. Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

«Άλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα». Με αυτή τη ρύθμιση θα πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο «όσους δεν τα μετακινούν», κατέληξε.

Συγκεκριμένα:

- Θα επιβληθεί αύξηση φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα, με στόχο να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου. Το ποσό θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερα τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν «ένα αυτοκινητάκι που καίει λίγα», όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης.

- Αντίστοιχα, θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα παραμείνει ένα αναλογικό μικρό ποσό που θα πληρώνει ετησίως κάθε όχημα, που όμως δε θα είναι απαγορευτικό για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους όσοι τις έχουν καταθέσει.

Απαντήσεις υπουργού για το περιουσιολόγιο

«Το περιουσιολόγιο δε θα αποτελέσει βάση φορολόγησης», διεμήνυσε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στα όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για το θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη», συμπλήρωσε ο ίδιος, «ούτε σε πολιτικό ούτε σε πρακτικό επίπεδο», μιλώντας την τηλεόραση του "Σκάι". Όπως υπογράμμισε, το να γίνει το περιουσιολόγιο βάση φορολόγησης δε θα είχε καμία εισπραξιμότητα. Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτό αναφέρεται και σε ειδική παράγραφο εγγράφου που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

«Δε θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΤρύφωνΑλεξιάδης, ο οποίος περαιτέρω επανέλαβε αρκετές φορές ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

«Δε θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10 -15 - 20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια», υπογράμμισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, «αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δε φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι και δεν πλήρωναν τόσο καιρό». Ωστόσο, όπως επισήμανε, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σχετικά με τους φόβους που έχουν ανακύψει για εφοριακούς που θα μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια των πολιτών, ο κύριος Αλεξιάδης ήταν απόλυτος: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε, «εκτός αν έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως επαγγελματική στέγη. Εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ισχύει ό,τι και σήμερα», είπε.

Σχόλια