Ειδήσεις

Μάστιγα που επιδεινώνεται η βία κατά των γυναικών

Ως έγκλημα αναγνωρίζεται πλέον η Βία κατά των Γυναικών, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα όσο και για την κοινωνία. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και όλες τις κοινωνίες, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στέλνουν μηνύματα ζωής στις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών.  

Η οικονομική κρίση παίζει το δικό της ρόλο στο φαινόμενο το οποίο λαμβάνει μεγάλες πλέον διαστάσεις, με την τηλεφωνική γραμμή SOS να έχει δεχθεί 20.000 κλήσεις στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της.

Τα στοιχεία, προκαλούν σοκ, καταγράφουν μια σκληρή, απάνθρωπη πραγματικότητα:

* Κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

* Εξήντα δύο εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

* Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στο χώρο εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία μέσα σε ένα έτος.

Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση. Ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ) όχι μόνον από τους διακινητές, αλλά και από τους συντρόφους τους στο μεταναστευτικό ταξίδι.

Υφίστανται έτσι παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους και να επιτύχουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο Ηράκλειο από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του δήμου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου "Το σπίτι της Γυναίκας" επί της οδού Μελιδονίου, εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια