Ειδήσεις

Αλλάζει ο καιρός, έρχονται βροχές και... αέρηδες

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με ραγδαία αλλαγή του καιρού, συνοδευόμενη από βροχές και καταιγίδες, αναμένεται από σήμερα και στην Κρήτη. Αν και αρχικά ο καιρός στο νησί μας θα είναι καλός, κατά το μεσημέρι θα παρουσιάσει μια μικρή αστάθεια, εμφανίζοντας νεφώσεις, ενώ λίγο αργότερα θα εκδηλωθούν βροχές κατά τόπους, με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί και με ένταση 3-4 μποφόρ αρχικά, για να φτάσουν λίγο αργότερα στα 5 έως και 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι και μετά τα καιρικά φαινόμενα θα γενικευτούν και θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, από σήμερα το απόγευμα έως και την Πέμπτη τα ξημερώματα θα σημειωθούν βροχές σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να είναι πιο έντονες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 22-23 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη και στους 15-16 η ελάχιστη.

Την ίδια στιγμή όμως, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στέρεα και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις ενισχυμένοι αρχικά στο Ιόνιο στα 8 και από το απόγευμα και στο Αιγαίο στα 8 και πιθανόν τοπικά στα 9 μποφόρ.

Αύριο Πέμπτη, στην Κρήτη θα έχουμε μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού έως το μεσημέρι. Όμως στη συνέχεια, από το απόγευμα και μετά, σταδιακά θα σημειώσει και πάλι επιδείνωση, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 20 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη και στους 14 η ελάχιστη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, αύριο Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, αλλά βαθμιαία θα περιοριστούν στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα ενταθούν στη δυτική Ελλάδα και έως αργά το βραδύ θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται και την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το Σάββατο στην Κρήτη ο καιρός και πάλι θα είναι άστατος, ωστόσο τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα κατά τόπους. Μάλιστα, την ίδια μέρα, λόγω των ΒΔ ανέμων που θα κάνουν την εμφάνισή τους, θα παρουσιαστεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή, εν συνεχεία, θα έχουμε καλό καιρό, με ΒΔ ανέμους και θερμοκρασία σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα.

Σε επιφυλακή το Λιμενικό

Με αφορμή τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου παρακαλεί τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Επίσης, σημειώνεται πως το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία, μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια