Ειδήσεις

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας Γυναικών

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 ώρα 10:00 π.μ. έως 15:30 μ.μ. στο αίθριο του Δημαρχείου (Λότζια), θα πραγματοποιηθεί δράση με στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού για την έμφυλη βία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Τη δράση συνδιοργανώνουν ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στα πλαίσια της δράσης θα διανεμηθεί έντυπο υλικό από τα στελέχη των δύο δομών και στις 15:00-15:30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση τριών χορογραφιών στο πνεύμα της εκδήλωσης, ευγενική χορηγία της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού της κ. Ροδούλας Κρανιωτάκη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το τραγούδι "Μίλα", με θέμα την κακοποίηση της γυναίκας.

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης (ώρα 11:00 π.μ.) από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, τον προϊστάμενο της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης κ. Οικονομάκη και στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών Θυμάτων Βίας.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ/ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν σε:

• Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση,

• Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.,

• Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη των γυναικών με την οπτική του φύλου),

• Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου δέχεται γυναίκες:

• Που υφίστανται σωματική και σεξουαλική κακοποίηση,

• Που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία,

• Που υφίστανται οικονομική βία,

• Που έχουν υποστεί βία από μέλος της οικογένειάς τους (σύζυγο, σύντροφο, πατέρα, αδερφό ή άλλο συγγενικό πρόσωπο),

• Που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού,

• Που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορία με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking),

• Που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα Δίκτυο εξήντα μίας (61) υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει:

• Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες σε γυναίκες-θύματα βίας.

• Δέκα τέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα (ΣΚ) της ΓΓΙΦ, τα οποία λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειών της χώρας και στον Πειραιά και με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

• Είκοσι πέντε (25) Συμβουλευτικά Κέντρα και δέκα εννέα (19) Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, τα οποία λειτουργούν σε ισάριθμους Δήμους, οι οποίοι επιλέχθηκαν με αντικειμενικά πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη της χώρας. Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν δύο (2) Ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ για την αναβάθμισή τους, οι οποίοι λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Είναι βέβαιο ότι η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτικό αλλά κοινωνικό  ζήτημα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου: Στενημάχου 3, Θέρισος (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ). Τηλ.: 2810 341387 / Fax: 2810 341387 / E-mail: irakleio@isotita.gr  

Συνοπτική παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών   Ηρακλείου από τον Απρίλιο του 2012 έως και σήμερα

Στο κείμενο που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά στοιχεία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία και δράση του ΣΚ Γυναικών Ηρακλείου.

Α. Ενημερωτικά στοιχεία

uΤο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 5 «Στελέχωση και Λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

uΑποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό: σύμβουλο υποδοχής, συμβούλους ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παραπομπής σε γυναίκες που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες (άνεργες, μετανάστριες, Ρομά, εξαρτημένες κ.λπ.).

uΔέχεται προσωπικά και τηλεφωνικά αιτήματα και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες που βρίσκονται σε όλη την Κρήτη. Επίσης, λαμβάνει αιτήματα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Β. Στατιστικά στοιχεία

uΑπό την αρχή λειτουργίας του ΣΚ μέχρι και σήμερα, 24 Νοεμβρίου του 2015 απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών 631 γυναίκες και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.500 συνεδρίες, κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης. Μέσα από τις παρεχόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες, δεκάδες γυναίκες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το καθεστώς βίας που βίωναν και αυτή τη στιγμή να ζουν μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή. Επίσης, μεγάλος αριθμός συμβουλευόμενων γυναικών (άνεργες, άπορες, πολύτεκνες, μετανάστριες νόμιμες και παράτυπες) κατάφεραν μέσα από τη δομή μας και σε άμεση συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και συλλόγους να βρουν ανταπόκριση στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Γ. Δικτύωση με την τοπική κοινωνία, ενημερωτικές δράσεις, δράσεις     ευαισθητοποίησης

uΤο ΣΚ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική κοινωνία έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες ενημερώσεις, συναντήσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις πρόληψης για την ενδοοικογενειακή βία. Σε αυτές, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται: συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς όλων των βαθμίδων, τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, τοπικές υπηρεσίες παροχής ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης, υπηρεσίες στήριξης παιδιών, δημόσιες υπηρεσίες, Δικαστήρια, Πρωτοδικείο, ΚΕΚΟΙΦ - ΑΠΗ, Αστυνομία, ΟΑΕΔ, πολιτιστικούς συλλόγους, νοσοκομεία, ξενώνες φιλοξενίας, συλλόγους γυναικών, πολυτέκνων, τριτέκνων, τοπικές επιχειρήσεις, δικηγορικό σύλλογο, ιατρικό σύλλογο κ.λ.π.

uΜέσα από τις παραπάνω συνεργασίες έχει, μέχρι σήμερα, δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών συνεργασιών που μας βοηθά στην καθημερινή μας λειτουργία και, συνάμα, λειτουργεί ως φορέας παραπομπής γυναικών που αιτούνται συμβουλευτικής στήριξης σε θέματα συντροφικής ή ενδοοικογενειακής βίας.

Δ. Συνεργασίες

uΤο ΣΚ συνεργάζεται σταθερά με τους Ξενώνες Φιλοξενίας που υπάρχουν στο Ηράκλειο ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα, έχει παραπέμψει σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών 25 γυναίκες από τις οποίες έλαβαν τελικά υπηρεσίες φιλοξενίας οι 9.

uΤο ΣΚ συνεργάζεται σταθερά και αποτελεσματικά με το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου στα πλαίσια του προγράμματος Δωρεάν νομικής βοήθειας (Legal Aid) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

uΤο ΣΚ συνεργάζεται σταθερά με το Πρωτοδικείο Ηρακλείου στην παραπομπή γυναικών που αιτούνται νομικής βοήθειας και δικαιούνται το Ευεργέτημα της Πενίας.

uΤο ΣΚ συνεργάζεται σταθερά και αποτελεσματικά με τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής ? Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΑΜ) για την εισαγωγή παιδιών συμβουλευόμενων μας γυναικών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου.

uΤο ΣΚ συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά της Βίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Γράφοντας μετά τη σιωπή" που αφορά στην ενσωμάτωση της αυτοβιογραφικής μεθόδου ως μέσο στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

uΤο ΣΚ συνεργάζεται σταθερά με κάθε κοινωνική δομή - υπηρεσία που μπορεί να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες των συμβουλευόμενων γυναικών.

Ε. Διαπιστώσεις

uΚάθε χρόνο (και όσο πιο γνωστό γίνεται το ΣΚ Γυναικών) αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται σε εμάς και αιτούνται συμβουλευτικής στήριξης σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

uΗ μέχρι σήμερα λειτουργία και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (σε ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη) του ΣΚ Ηρακλείου, καθώς και η αποδοχή του από την τοπική κοινωνία καταδεικνύει την αναγκαιότητα συνέχισης ύπαρξης της δομής σε τοπικό επίπεδο.  

uΤο ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, αλλά και τη αναγκαία συμβουλευτική σχέση με τις συμβουλευόμενες, προκειμένου το Συμβουλευτικό Κέντρο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, να παρέχει ακόμα ποιοτικότερες υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή συντροφικής βίας.

Σχόλια