Ειδήσεις

Τα πάνω κάτω στη διαχείριση αποβλήτων των περιφερειών

"Βόμβα" στα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων βάζει η κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε διάταξη στο νέο εφαρμοστικό νόμο, σύμφωνα με την οποία δύο υπουργεία θα καθορίζουν πλέον το… "παιχνίδι" και τους όρους στους περιφερειακούς σχεδιασμούς για τα απορρίμματα.

Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, η επίμαχη διάταξη αποδυναμώνει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και καταργεί το σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς θα αποφασίζει το κράτος των Αθηνών, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε η ΚΕΔΕ, η οποία αντιδρά στις επίμαχες αλλαγές που τορπιλίζουν τις προσπάθειες ετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ την ίδια ώρα ασαφές παραμένει το τοπίο και σε σχέση με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Εφόσον ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για το καυτό αυτό ζήτημα των απορριμμάτων θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, όταν μάλιστα σήμερα αρκεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που στηριζόταν σε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στάση αναμονής και για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι δεν επηρεάζεται ο περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος υλοποιήθηκε με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και στο πλαίσιο εναρμόνισης με κοινοτική οδηγία.

Εντωμεταξύ, αντιπροσωπεία δημάρχων της Κρήτης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μπαλάφα ενόψει της ψήφισης του νόμου για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ζήτησαν να διατηρηθεί η υφιστάμενη μορφή των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης και να συγχωνευτεί ο ΕΣΔΑΚ στον περιφερειακό ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κρήτης.

Σχόλια