default-image

Ρηματική διακοίνωση το όπλο για τις γερμανικές οφειλές

Ελλάδα
Ρηματική διακοίνωση το όπλο για τις γερμανικές οφειλές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δε θέσει με γραπτό, επίσημο τρόπο στη Γερμανία ότι εγείρει από αυτήν πολεμικές αποζημιώσεις, τότε το θέμα δεν υφίσταται καν. Αυτό είναι το πολύτιμο συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες η καθηγήτρια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλλα Μαρούδα στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, με αφορμή την αποκάλυψη του πορίσματος- "φωτιά" του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές.

Όντας η μία από τους τρεις εκπροσώπους της Ελλάδας στην παράσταση της αντιδικίας Ιταλίας-Γερμανίας για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η άποψη της κ. Μαρούδα για το θέμα έχει - αν μη τι άλλο - βαρύνουσα σημασία. Ωστόσο, εκτός της "ρηματικής διακοίνωσης", η οποία πρέπει να επιδοθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη Γερμανία, η γνωστή ακαδημαϊκός επισήμανε και το γεγονός ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ισχυρότερο "όπλο" από ένα διαιτητικό δικαστήριο.

Βήμα-βήμα

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στέκεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου αναφέρεται ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, μέχρις ότου βρεθεί λύση στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων», ανέφερε αρχικά η Ντανιέλλα Μαρούδα και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που εξετάζεται στο πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου - σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν διαρρεύσει - είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα από τη χώρα μας. Εάν η Γερμανία δεν προσέλθει στη διαπραγμάτευση, ή εάν προσέλθει αλλά η διαδικασία "παγώσει" λόγω διαφωνιών, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει δικαίωμα προβολής της αξίωσής της ενώπιον ενός δικαστηρίου».

«Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η ελληνική κυβέρνηση να στείλει επίσημη γραπτή ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία», λέει ξεκάθαρα η κ. Μαρούδα. «Εάν δε γίνει αυτό, οποιοδήποτε πόρισμα, οποιουδήποτε επίσημου φορέα, θα παραμένει κενό γράμμα», μας επεξηγεί η καθηγήτρια της Παντείου.

Όσο δηλαδή δεν υπάρχει ρηματική διακοίνωση, η Γερμανία θα δηλώνει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα, ενώ η χώρα μας δε θα μπορεί να εγείρει καμία πράξη νομικής διεκδίκησης.

Όχι Διαιτητικό

Η κ. Μαρούδα αναφέρθηκε, ωστόσο, και στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να επιχειρήσει να βρει το δίκιο της. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της άποψης που φέρεται να προκρίνεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι στο Διαιτητικό Δικαστήριο. «Πηγαίνεις σε Διαιτητικό Δικαστήριο εάν θεωρείς ότι είσαι ισότιμος με την απέναντι πλευρά. Εάν θεωρείς ότι έχεις δίκιο, προσφεύγεις μονομερώς», μας λέει η κ. Μαρούδα, υπενθυμίζοντας την πάγια ανάλυση επί του θέματος του κύριου νομικού παραστάτη της Ελλάδας στη Χάγη, Στέλιου Περράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακαδημαϊκός εμφανίστηκε στο Ράδιο 98,4 ικανοποιημένη από το γεγονός ότι για πρώτη φορά - μέσω του πορίσματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - δίνεται έμφαση στη δικαιοπολιτική λύση που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα το οποίο πρέπει να διανυθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα πάει σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, η κ. Μαρούδα ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται με καλή πίστη κι από τις δύο πλευρές. «Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο, εάν η άλλη πλευρά δε φαίνεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις επ' αόριστον και προσφεύγεις στη Χάγη».

Χ. Σταμούλη: «Θέμα πολιτικής βούλησης»

Για το καυτό θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας μίλησε χθες στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη και η νομικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, Χριστίνα Σταμούλη.

Σύμφωνα με την κ. Σταμούλη, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στην πράξη στη διεκδίκηση των αξιώσεων από τη Γερμανία, διαφορετικά οι διαρροές - όπως αυτή του πορίσματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - θα κρατούν το θέμα στην επιφάνεια, ωστόσο θα προκαλείται, όπως συμβαίνει και τώρα, σύγχυση, ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία που στενάζει από την οικονομική κρίση.

Η Χριστίνα Σταμούλη επισήμανε, ακόμη, πως η πρόταση του ΝΣΚ για προσφυγή στη Χάγη είναι ένα όπλο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με άλλα επιχειρήματα, αλλά προέχει η ελληνική Πολιτεία να επιδείξει βούληση να προχωρήσει το θέμα και όχι να το συμψηφίζει με καταστάσεις όπως η έξαρση του προσφυγικού ή η οικονομική κρίση της χώρας.

«Η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η Ελλάδα έχει βλάψει πάρα πολύ την ελληνική πλευρά στο θέμα των αποζημιώσεων», υπογράμμισε η κ. Σταμούλη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ρωγμές στη συνέχεια και τη συνέπεια της διεκδίκησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News