Ειδήσεις

Έκλεισαν τη λέσχη σίτισης οι φοιτητές στο Ρέθυμνο

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, όπως υποστηρίζουν, ήρθαν φοιτητές στο Ρέθυμνο, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων της ιδιωτικής λέσχης σίτισης και στη συνέχεια των γραφείων της εταιρείας στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους στις συνθήκες φοίτησής τους, στα πλαίσια και της κατάληψης του πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην οποία έχουν προχωρήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Απαιτώντας, όπως επισημαίνουν, δημόσια λέσχη, να φύγουν οι εργολαβίες από τις σχολές, στέγαση και δωρεάν μεταφορά για όλους, οι φοιτητές με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό της κατάληψης του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρουν τα εξής:

«Από την Τετάρτη 21/10 το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο βρίσκεται υπό κατάληψη αφού δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε στις συνθήκες που δημιουργεί το τρίτο μνημόνιο. Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρύτανης ανακοίνωσε μερικές μέρες πριν ότι το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα ακόμα και βασικών λειτουργιών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον 700 συμφοιτητές μας έχουν βρεθεί χωρίς σίτιση ενώ τη δικαιούνται. Το δικαίωμα στη σίτιση γίνεται πλέον προνόμιο για ελάχιστους.

Την Παρασκευή αποφασίσαμε να αποκλείσουμε τα ταμεία της ιδιωτικής λέσχης "Γευσήνους" ώστε να μπορούν να σιτιστούν όλοι δωρεάν, προτάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματά μας σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές. Η εταιρεία λειτούργησε εκδικητικά κλείνοντας τη λέσχη το Σάββατο, αφήνοντας χωρίς φαγητό τους φοιτητές με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Πάντως ο ίδιος ο υπεύθυνος του "Γευσήνους" είχε ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρύτανη για την πρόθεσή του να κλείσει το εστιατόριο. Η ασυδοσία της εταιρείας δεν έμεινε αναπάντητη και άμεσα οι φοιτητές κατεβήκαμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, όπου τα αποκλείσαμε και απαιτήσαμε να συναντηθούμε με τον υπεύθυνο, ο οποίος μας απέφευγε, μέχρι που καταφέραμε να μπούμε μέσα. Η απάντηση από τον υπεύθυνο δεν άργησε αφού κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας (ΜΑΤ) για να μας εκφοβίσει.

Τέτοιες κινήσεις δε μας τρομοκρατούν και γι' αυτό παραμείναμε εκεί απαιτώντας με τον πιο δυναμικό τρόπο από την εταιρεία να ανοίξει τη λέσχη άμεσα. Τελικά αναγκάστηκαν να εμφανιστούν και δυο "υπεύθυνοι" από το Πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να μας πουν ότι δεν έχουν ιδέα για τους 700 φοιτητές που κόπηκαν από τη λέσχη. Αποτέλεσμα της κινητοποίησής μα ήταν να ανοίξουν τη λέσχη τουλάχιστον για τη βραδινή σίτιση.

Οι πρυτανικές Αρχές γυρνούν την πλάτη στις ανάγκες μας, όπως κάνει και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., και προστατεύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο έναν ιδιώτη, όπως ο "Γευσήνους" που το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τόσο τους φοιτητές όσο και τους υπαλλήλους του απειλώντας με απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Απαιτούμε δημόσια λέσχη, να φύγουν οι εργολαβίες από τις σχολές μας. Απαιτούμε στέγαση για όλους τους φοιτητές και δωρεάν μεταφορά για όλους».

(Στη φωτογραφία από το mpalothia.wordpress.com, στιγμιότυπο από την παρέμβαση των φοιτητών με τους άνδρες των ΜΑΤ να παρακολουθούν)

Σχόλια