Ειδήσεις

Κλιμακωτός ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Στη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μια και είναι δύσκολη η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων.

Το σενάριο αυτό εξετάστηκε στο «μίνι υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η δυστοκία για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%. Ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί εξετάζεται να απαλλαγούν εντελώς από το ΦΠΑ.

Το σκεπτικό είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και επομένως θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, που μετέδωσε γνωστός τηλεοπτικός σταθμός, από το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε διακαώς την επιβολή συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προσπαθώντας να αποφύγει άλλα, πιο επώδυνα μέτρα κατά την κρίση.

Οι δανειστές φέρονται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ήταν κάθετα αντίθετοι στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς εκτιμούσαν ότι θα ήταν ατελέσφορο.

Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, η Αθήνα όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά ανέβασε και το όριο των εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ δείχνει ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εάν εξαιρεθούν τα φροντιστήρια, δηλαδή να καλύψει το 11,5% του στόχου.

Επιπλέον, η ίδια έρευνα δείχνει ότι θα αναγκαστούν να φύγουν και περίπου 18.000 μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία.

Κοντολογίς, η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε ουσιαστικά στους υπεραισιόδοξους στόχους της και τώρα καλείται να δώσει νέα λύση.

Πάντως, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης, γονείς και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη, όπως λέει και το in.gr.

Σχόλια