Ειδήσεις

Στο πλευρό των αγροτών οι παραγωγικοί φορείς της Ιεράπετρας

Έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, ξενοδόχοι και υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ιεράπετρας θεωρούν ότι τα φορολογικά μέτρα που αφορούν στους αγρότες και περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, είναι πέρα για πέρα άδικα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία το σύνολο της τοπικής οικονομίας, καθώς έχει τη βάση της, πέρα και πάνω απ' όλα, στην αγροτική παραγωγή.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Ιεράπετρας πάνε καλά μόνο όταν οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων τους και έχουν καλές τιμές στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το αγροτικό χρήμα είναι εκείνο που κρατάει ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες. Εμείς οι έμποροι είμαστε στο πλευρό τους, γιατί γνωρίζουμε ότι, αν δεν τους βοηθήσει η Πολιτεία να μείνουν βιώσιμες οι καλλιέργειές τους, χωρίς να τους φορτώνει άδικους και υπερβολικούς φόρους, έτσι ώστε να μη συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, όλοι οι τομείς της τοπικής οικονομίας θα συρρικνωθούν.

Ο αγροτικός τομέας και ο τουριστικός είναι οι μόνοι που πατούν ακόμα στα πόδια τους. Αν τους ισοπεδώσουν και αυτούς θα οδηγήσουν και τα εμπορικά καταστήματα στο κλείσιμο», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας με αυτή την ευκαιρία ότι οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου θα γίνουν στις 21 Οκτωβρίου.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης Ιεράπετρας. Η αγροτική ανάπτυξη είναι αυτή που κρατάει ακόμα ζωντανή την τοπική μας οικονομία. Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες στηριζόμαστε στην πρωτογενή παραγωγή και από αυτήν αντλούμε δύναμη και κρατούμε ακόμα ανοικτές τις επιχειρήσεις μας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που ξεκινούν οι αγρότες μας κόντρα στη φοροκαταιγίδα του τρίτου μνημονίου, και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τα ισοδύναμα που υποσχέθηκε προεκλογικά για να μη διαλύσει τον πρωτογενή τομέα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Θέμα επιβίωσης

Όλοι αντιλαμβάνονται πια στην Ιεράπετρα, σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται, ότι θα τεθεί θέμα επιβίωσης σε όλους τους κλάδους της οικονομικής ζωής του τόπου, αν οδηγηθεί στη φτωχοποίηση και ο αγροτικός κόσμος που ήδη περνάει δύσκολα.

«Αν κατεβάσουν το διακόπτη στην πρωτογενή παραγωγή θα σταματήσουν τα πάντα στην Ιεράπετρα. Θα σβήσουν από το χάρτη όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα, που θα υποχρεώσουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Χωρίς το αγροτικό χρήμα δεν επιβιώνει καμιά επιχείρηση στην Ιεράπετρα, και γι' αυτό θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να μείνουμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των αγροτών», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών και υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους. Αν δεν παραμείνουν βιώσιμες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις λόγω υπερφορολόγησης, θα σταματήσει να λειτουργεί κανονικά η τοπική οικονομία. Τότε φοβούμαι ότι θα βάλουμε λουκέτο όλοι», μας είπε ο πρόεδρος της ΒΙ.ΠΑ. Ιεράπετρας κ. Στέλιος Γιακουμάκης.

Στο πλευρό των αγροτών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και αποδεικνύοντας ότι δεν πιάνει πάντα το κόλπο του κοινωνικού αυτοματισμού, βρίσκονται και οι Ιεραπετρίτες καφεπώλες καθώς και οι ξενοδόχοι.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα νέα φορολογικά μέτρα που αφορούν στους αγρότες θα πλήξουν περισσότερο περιοχές όπως είναι της Ιεράπετρας, οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στον αγροτικό κόσμο που ξεκινά δυναμικές κινητοποιήσεις και στηρίζουμε τον αγώνα του.

Όταν η αγροτική τάξη της Ιεράπετρας ευημερεί, τότε παρατηρούμε ότι υπάρχει τοπική οικονομική ανάπτυξη σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η επιτροπή στήριξης της ΛΑΕ Ιεράπετρας θα συμμετέχει ενεργά και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής.

«Πιστεύουμε πως η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα καταστρέψει τους δύο πυλώνες που πάνω τους στηρίζεται η όποια οικονομία έχει απομείνει στη χώρα μας: τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. Αν σε αυτό προστεθεί και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Απεναντίας η ενίσχυση των δύο αυτών τομέων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας θα μπορούσε να γίνει η απαρχή της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της εξόδου από την κρίση. Αυτό φυσικά προϋποθέτει απαγκίστρωση από τα μνημόνια και τις πολιτικές που τα συνοδεύουν.

Η εφαρμογή των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου και κυρίως η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των αγροτικών εισοδημάτων θα οδηγήσει σε ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και της μικρής αγροτικής οικονομίας του χωριού, θα δυσκολέψει κλάδους όπως μελισσοκομία, αμπελουργία, οικογενειακή παραγωγή της ρακής, τα καφενεία των χωριών και πολλά άλλα. Αλλά και οι δυναμικές καλλιέργειες όπως τα θερμοκήπια που έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής για να επιβιώσουν θα αναγκαστούν να μεγαλώνουν την παραγωγική τους βάση με ολοένα αυξανόμενα έξοδα, πράγμα που ευνοεί τους μεγαλοαγρότες και τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει εκτός επαγγέλματος τούς μικροπαραγωγούς - όπως ήδη γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι δυναμικές αντιδράσεις είναι ο μόνος δρόμος που μένει για τους αγρότες για να προστατέψουν την επιβίωσή τους, έτσι ώστε να μπει φρένο στην αδιέξοδη πολιτική της τυφλής υπακοής στα μνημονιακά κελεύσματα», καταλήγει η ΛΑΕ Ιεράπετρας.

(Στη φωτογραφία, συγκέντρωση των παραγωγικών τάξεων της Ιεράπετρας)

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια